Гарвардські інженери удосконалили свого мініатюрного робота-бджолу RoboBee. Тепер він вміє плавати під водою.

Про це пише Geektimes.

"Робот має розмах "крил" всього 3 см і вагу 80 мг. Це - перший у світі робот-комаха, що втілює ідеї радянського конструктора Бориса Ушакова, який запропонував конструкцію літаючого підводного човна в 1934 році", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Вчені виявили в космосі спирт

Рух під водою відбувається за допомогою тих же крил, які в повітрі махають з частотою 120 разів на секунду, за допомогою п'єзоелектричного моторчика. Механіка двигуна на маховому русі дуже схожа в повітрі і під водою, різною є лише частота рухів.

Популярні новини зараз
У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

"Щільність води приблизно у тисячу разів вище, ніж повітря, так що частоту махів зменшили з 120 до 9 в секунду", - розповів один із авторів винаходу Кевін Чен.

Для такого маленького робота поки не існує нормального акумулятора, тому RoboBee живиться по мідному кабелю від зовнішнього джерела. Для роботи у воді електричні контакти покрили водонепроникним лаком.

Проте він додатково оснащений справжнім лазерним радаром для визначення перешкод.

RoboBee настільки мініатюрний, що його ваги недостатньо для подолання поверхневого натягу води, щоб занурюватися під воду нормальним способом. Тому для занурення він нахиляється набік і працює крилами. Підніматися із води у повітря робот теж поки що не вміє.