Європейське космічне агентство вже другий тиждень проводить випробування зменшеної копії нового марсохода. Він братиме участь у програмі ExoMars і відправиться до Червоної планети в 2018 році.

Нового робота випробовують на тестовому майданчику розміром 80 на 50 метрів. Він імітує поверхню Марса. Марсоходом керувала команда, розташована в Нідерландах. У цей час сам марсохід перебував у Франції. Вчені перевіряли, як він зможе з'їхати з посадкового модуля після прибуття на Червону планету.

Команда управління отримувала інформацію тільки з камер і сенсорів, встановлених на марсоході і посадковому модулі. Ще однією складністю було те, що управління здійснювалося на відстані і не в режимі реального часу.

Читайте також: NASA відправлятиме "маршрутки" у космос

Адже в реальності відстань між Марсом і Землею занадто велика, щоб бачити все в прямому ефірі. Команда отримувала дані телеметрії щогодини, після чого відправляла на ровер необхідні команди для виконання. У реальності вони будуть передаватися тільки два рази на добу.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

З п'яти проведених тестів, чотири виявилися успішними. Один не вдався - ровер впав з посадкової рампи. Але такий результат цілком успішний для перших подібних випробувань.