Вчені з'ясували, що в надрах Землі розміщена величезна кількість прісної води. Її об'єми перевищують в тисячу разів, ніж в озері Байкал. Але людство має доступ лише 6% від цієї кількості. Це робить проблеми з доступом до чистої води більш гострими, ніж прийнято вважати сьогодні.

Про це повідомляє журнал Nature Geoscience.

Людство все частіше стикаються з перебоями або з повною відсутністю доступу до питної і прісної води. До цього призводить зростання щільності населення, а також зміна клімату і падіння рівня опадів.

Підземну воду, за поясненням вчених, можна розділити на три шари — "сучасні" ґрунтові води, які повертаються на поверхню протягом декількох днів, тижнів або років, "молоді" і "давні" води, які проводять в глибинних шарах порід по кілька століть чи тисячоліть.

Читайте також: Стійкі до антибіотиків бактерії заселяють Землю

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Їхній вік, обсяг і характер кругообігу можна досить точно оцінити, заміряючи концентрацію тритію — радіоактивного ізотопу водню, а також пористість і інші фізичні властивості порід, в яких міститься ця вода.

Верхній шар земної кори, згідно з вимірами, містить відносно скромні обсяги води — близько 100 тисяч кубічних кілометрів вологи і вона розподілена вкрай нерівномірно — її майже немає в найбільш посушливих регіонах, і дуже багато в тих куточках планети, де проблем з поверхневою водою немає.

На більшій глибині, від 1,5 кілометрів і до двох кілометрів, міститься на порядки більше води. Тут вона проводить десятки і сотні тисяч років і вкрай повільно піднімається до поверхні. Окрім цього, ця вода містить інформацію про життя Землі мільйони років тому.