Героїв багатьох фантастичних і науково-популярних книг і фільмів відправляють на дослідження різних мікросвітів або людського тіла. Для цього їх сильно зменшують в розмірах і використовують такі ж крихітні транспортні засоби. Поки наука не може зменшувати предмети, але підходящий для таких подорожей човен уже створений.

Вчені з Університету Райса в Х'юстоні розробили "унімолекулярну підводну наномашину". Вона складається всього лише з однієї молекули і з 224 атомів. При виготовленні таких молекул-субмарин використовують 20-ступінчастий процес синтезу. Зовні вона схожа на незграбний штопор. Керувати такими наномашинами можна за допомогою світла.

Вплив ультрафіолетового випромінювання змушує молекулу обертатися як джгутик бактерії. За один повний оберт вона долає відстань в 18 нм. Це відбувається за рахунок швидкого "перемикання" між подвійним і одинарним зв'язком в одній з частин молекули. Під час цього процесу змінюється геометрія наномашини, що змушує "субмарину" обертатися.

Читайте також: Космічний ліфт побудують з алмазів

На перший погляд 18 нанометрів це невелика відстань. З урахуванням розмірів самої "підводного човна", вона рухається швидше, ніж найшвидша субмарина. Ультрафіолет примушує її робити більше мільйона обертів в секунду. За цей час вона переміщується на 2,5 см.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Така швидкість дуже вражає, якщо врахувати, що "наносубмарині" необхідно пробиратися крізь середовище, щільно заповнене частинками рівних з нею за розмірами.