Одна з японських компаній планує побудувати космічний ліфт на базі міцних вуглецевих нанотрубок. У теорії його можна буде побудувати з алмазів.

Графен став протягом останніх років одним з найцікавіших матеріалів для вчених. Але наукове співтовариство звернуло увагу й на інший цікавий матеріал. В його основі лежить вуглець. Мова йде про алмазні нанонитки. Їх створюють на базі одновимірних кристалів вуглецю. По міцності їх порівнюють з алмазами.

Варто зазначити, що вчені не впевнені, чи заслуговують алмазні нанонитки такої уваги і, чи можливо налагодити їх масове виробництво. Але лабораторія Університету штату Пенсільванія вже працює в цьому напрямку. На даний момент є побоювання, що алмазні нанонитки при великих розмірах можуть ставати більш крихкими. Це стає суттєвим недоліком,коли мова йде про зведення космічного кабелю. Його довжина буде близько 20 кілометрів.

Читайте також: Аравійці будують хмарочос заввишки кілометр

Однак недавнє моделювання, проведене командою вчених з Технологічного університету Квінсленда, показало, що при інтеграції в структуру алмазної нитки особливих структурних дефектів нитка стає набагато еластичнішою. Вчені вважають, що необхідно лише правильно підібрати молекулярну структурна, алмазні нанонитки стали "відмінним джерелом надміцних тривимірних наноархітектур".

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Якщо моделювання виявиться вірним, то матеріал відкриє широкий спектр для використання, від нанотехнологій і до електроніки.