В Олександрії Кіровоградської області побудують унікальний завод. Він буде виготовляти органічні сонячні батареї. Також тут незабаром з'явиться сонячна електростанція.

Про це повідомляє місцеве видання "Олександрійський тиждень".

Одним з ініціаторів і розробників проекту став директор департаменту інноваційних впроваджень ТОВ "ПромКонверсія", керівник секції Малої Академії Наук Сергій Камінський.

Він розповів, що ці об'єкти будуватиме підприємство, яке створили олександрійські інвестори.

Для цього підприємство викупило виробниче приміщення в районі Марта-Іванівки. Частина необхідного на заводі обладнання закуплять, а інше будуть виготовляти самостійно. При цьому буде використовуватися матеріали та комплектуючі вітчизняного виробництва.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Підготовчі роботи і монтаж планується закінчити в цьому місяці. До кінця року хочуть отримати вже готову продукцію.

У світі на сьогоднішній обладнання для вироблення сонячної енергії випускає лише близько десяти підприємств. Завод в Олександрії не тільки поповнить цей список, але і стане першим в Україні.

Завод буде випускати батареї третього покоління. Над ними працювали українські вчені не один десяток років. Для їх виробництва будуть використовуватися тільки органічні матеріали.

Читайте також: Нові сенсорні дисплеї практично не споживатимуть енергію

Вони виходитимуть дешевше існуючих аналогів. Ціна на них складе близько 150 доларів. Притому, що середня ціна стандартної сонячної батареї становить 1-1,5 тисячі доларів. Це значно скоротить термін окупності.

Ще одне їх перевага - знімається питання утилізації. Адже у випадку з кремнієвими батареями вона стоїть дуже гостро.

У виробництво вкладуть близько семи мільйонів гривень. На заводі буде працювати до 50 осіб. На сонячну продукцію вже розписано чергу на чотири роки вперед.