Більшість операційних систем, які засновані на ядрі Linux, мають критичну вразливість. Вона дозволяє з неймовірною легкістю обійти захист і увійти в систему без використання паролю.

Про це повідомляє Тhe Нackernews.

Для цього необхідно виконати прості маніпуляції. Знаходячись на стартовому екрані з полями для введення логіна і пароля необхідно всього лиш 28 раз натиснути на клавішу Backspace на клавіатурі.

Така команда перенаправляє користувача аварійну оболонку завантажувача Grub. Він є складовою частиною операційної системи і відповідає за початкове завантаження. Аварійна оболонка Rescue Shell дозволяє отримати доступ до всіх файлів на жорсткому диску комп'ютера.

Вразливість системи виявили дослідники з Політехнічного інституту Валенсії, що розміщений в Іспанії. Вони вважають, що суть проблеми саме в багаторазове натискання клавіші Backspace. Така операція з невідомих причин призводить до критичної помилки пам'яті, що й перекидає користувача до аварійної оболонки.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Американця судитимуть за тролінг у соцмережі

Дослідники запевняють, що зазначена вразливість не є глобальним недоліком Linux. І на це існує ряд вагомих причин. По-перше, зловмисник не може скористатися цим багом віддалено. Щоб натиснути клавішу йому все одно потрібно мати фізичний доступ до комп'ютера. До того ж завантажувач Grub використовують далеко не для всіх операційних систем на основі Linux. Найпопулярнішими серед них є Ubuntu і Debian. Але для них, вже випустили оновлення, що усуває цей недолік.