Українці, які спробували оформити субсидію, відчули на собі недолугу систему надання знижок на комунальні послуги.

Юлія з Новоград-Волинського має чоловіка та двох дітей. Разом із свекрухою вони живуть у приватному будинку. Її чоловіка два роки тому звільнили з роботи, сама жінка в декретній відпусткі.

Сім'я подала заяву на оформлення субсидії, але як виявилось з її оформленням родина сплачуватиме набагато більше грошей. – розповідає ТСН.

У минулому місяці газ за лічильником коштував 35 грн. Тепер становить 646 грн, враховуючи "знижки" субсидії їм доведеться платити в 3,5 раза більше - 122 грн.

Те ж саме з холодною водою. Сплачували 17 грн за 2 куб.м, за урахуванням субсидії мають сплатити 33 грн.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Чим більше осіб прописано, тим більше ми маємо споживати. Це нібито я варю не цілу каструлю супу на сім'ю, а кожен сам собі. Та й чи можуть діти колись використати ті 4 куби води?" – говорить жінка.

Постанова про надання субсидій почала діяти з минулого року.

Згідно з нею, норма споживання холодної води, за відсутності централізованого постачання гарячої води, становить 4 куб. м на одну особу на місяць.

Якщо ж родина не використала скільки води, вона все одно платить цю суму.

"Виходить що ми витрачаємо влітку близько 150-180 грн за воду, газ, та електроенергію, а держава нам на ці послуги виділяє аж 750 грн", - додала жінка.

Тільки за електроенергію сім'я платить майже ту саму суму.

Юлія переконана, що не лише їхня родина зштовхнулася з такою проблемою. Багато українців скаржаться на те, що платять вдвічі більше за газ і за воду.

Якщо в людини стоїть лічильник, то він може використовувати і менше. Той факт, що людям пропонують оплачувати соціальну норму споживання, яка перевищує їхнє фактичне споживання - є недопрацюванням Міністерста соцполітики, яке "вхолосту" витрачає бюджет.

Читайте також: Мінфін виділив утричі більше субсидій, ніж минулоріч

В такому випадку має бути письмове пояснення Мінсоцполітики, яке буде призначати субсидію в рамках реального споживання. Це було б логічно, пояснив експерт з ЖКГ Олександр Сергієнко.