Житель Тростянця на Вінниччині Петро Кіщенко переробив старого "Запорожця" на машину-амфібію. Плаває на ньому по річці Південний Буг, вудить рибу і катає відпочиваючих.

"Люблю рибалити, але як не поїду на рибалку – так хтось або фару виб'є, або корова рогом подряпає. Думав, як шкода, що машину не можна із собою в човна взяти. А тоді помізкував і вирішив, що просто із машини треба човна робити" - пригадує Петро.

Коли кінчається пальне – гребу веслами

Над створенням авто-амфібії чоловік працював близько трьох тижнів та витратив 3 тис. грн. Двигун розмістив у багажнику.

"Зрізав у ньому дах, зробив салон, як у кабриолеті. До двигуна приварив турбіну-водомет. Дно "запорожця" заварив металом і обробив герметиком. Встановив додаткові сальники, та надійно заварив всі стики, тому вода не проходить у середину, - каже конструктор. - Вперше випробовували його із зятем. Кинули мотузку з-під капоту до дерева, для гарантії, і штовхнули авто у воду. Хвилювався, бо не знав, як піде по Бугу, адже мотор в "запорожця" важкий і він міг просісти у воді. Але я все розрахував правильно і він одразу поплив."

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Петро Федотович пофарбував амфібію у голубий колір, ззаду на кришці багажнику червоними літерами вивів нове ім'я автомобіля - "Заповодець". Якщо закінчується пальне, коли він пливе, — гребуть веслами. Витрати бензину на авто-амфібії 5 л на 100 км, по воді на тій же кількості пального плаває цілий день.

"Розгін авто на трасі до 80 кілометрів на годину, але можу розігнати і до сотні. По воді, завдяки тому, що поставив турбіну швидкість сягає 20 км/год. Ще встановив спеціальний допоміжний гвинт, тому гасаю по Бугу зі швидкістю більше 30 км/год. Крім того у воду "Заповодець" просідає всього на сім сантиметрів, навіть, коли у салоні п'ятеро пасажирів. На пологий берег вибирається без проблем, а як крутий чи із слизькою поверхнею — за допомогою мотузки, яку кидаю до дерева, що є поблизу"

"Думають, топитися їду, або від даішників тікаю"

Люди, як вперше бачать "Заповодець" не вірять, що він вміє плавати.

" Кидаються під колеса, просять не топитися, витягають насильно з машини. Анекдотичних ситуацій вистачає. Найчастіше думають, що п'яний або від даїшників тікаю. Якось влітку зібрався на дачу, під'їжджаю до берега, там відпочивальників багато. Я тільки до Бугу, люди вчепилися до мене і давай відмовляти топитися. Запевняю їх, що все буде добре. Потім махнули рукою і порадили хоча б не пливти на велику глибину, бо ніхто рятувати там не буде. А одного разу допомагав витягнути з річки дороге авто, водій чомусь вирішив заїхати у воду за мною."

Багатії часто просять Кіщенка продати авто.

"Великі суми грошей давали і обмінювали на дорогі закордонні авто, але я свого заповодця-амфібію не віддаю нікому, адже він немає аналогів у світі" - каже винахідник.