Жителі Донбасу, які змушені були через постійні обстріли залишити свої домівки, кажуть, що в Києві змінилось до них ставлення. Ще три тижні тому вони залишалися сам на сам із своїми проблемами, а зараз і влада, і жителі столиці готові допомагати.

36-річний Сергій з Донецька три тижні тому втік від війни до Києва. Каже, вийшов з потягу на вокзалі та змушений був самотужки шукати житло та роботу. Жодної допомоги від влади не побачив.

"А днями зустрічав родичів, це старенькі дідусь та бабуся, яким під вісімдесят років. Вони розповіли, що дістались міста Костянтинівки, звідки йде прямий потяг до столиці. Нікого не попереджали, що поїдуть. А в Костянтинівці їх зустріли волонтери та військові. Напоїли чаєм, в касі дали безкоштовні квитки на потяг. А тут, на вокзалі, щойно вони вийшли з вагону, підбігли медики та рятувальники. Дізналися про плани, запропонували житло. Видно було, що роблять це дуже щиро. Мої родичі навіть розплакалися", - розповів нам Сергій.

Жителі вул. Терьохіна, 14, розповіли, що минулого вечора в їхньому під'їзді оселився чоловік років 40.

"Він був у темно-зеленій курточці, явно з чужого плеча, неголений. А в руках тримав табличку "Я з Донбасу". При цьому весь час повторював: "Вибачте, вибачте", але нічого не просив", - розповіли нам мешканці будинку, які принесли біженцю ковдру.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Коли я з ранку виходив на роботу, у нього вже було все необхідне: матрац, подушка, поруч стояли пластикові судочки з їжею та термос", - розповів нам житель Куренівки.

Марина Бреславець, психолог, яка працює із біженцями в центрі гуманітарної допомоги на вул. Флорівській, каже, що кияни завжди допомагали переселенцям зі сходу. Проте не афішували свою допомогу.

"В нас на новий рік склад був забитий речами, взуттям, їжею. Люди постійно несли і несуть необхідне. Але не хизуються своїми вчинками. Можливо враження таке склалося через "диванну сотню", яка постійно пише про те, що "донецькі самі заварили цю кашу". Але вони дуже далекі від реального життя. Але дійсно, влада змінила ставлення до переселенців, в кращу сторону", - помітила психолог.

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, станом на учора з Донецької, Луганської областей переселено 711 тис. 209 осіб, за добу – 1 тис. 241 особа.

Київські рятувальники розповіли, що їх розчулив лист, який отримали вчора від нещодавно переселеного Валентина Бугерова з Дебальцевого. Йому з Києва допомогли дістатись села Лопатинка Вінницької області. Там йому надали житло. Чоловіка вразило, що йому та дружині допоможуть з роботою, влаштують доньку до школи. А мешканці села відразу позносили продукти, аби сім'ї було чим харчуватися бодай перший час.

Найбільше біженців оселились в Харківській області - 134 тис. 530 осіб, Луганській - 128 тис. 82 особи, Донецькій - 97 тис. 237 осіб, Дніпропетровській - 76 тис. 790 осіб, Запорізькій - 58 тис. 1 особа, Київській - 33 тис. 631 особа. В Київ приїхали - 39 тис. 47 осіб. Найменше біженців у Тернопільській - 2 тис. 324 особи, Чернівецькій - 2 тис. 438 осіб, Івано-Франківській - 3 тис. 83 особи, Волинській - 3 тис. 331 особа, Закарпатській - 3 тис. 395 осіб та Рівненській - 3 тис. 525 осіб.