У світі щорічно через брудне повітря вмирає більше трьох мільйонів чоловік. Вчені говорять, що до 2050 року ця цифра збільшиться вдвічі.

Про це повідомляє журнал Nature.

Забруднюючі речовини невидимі для людського ока і сприяють розвитку хвороб легенів, серця. Також вони викликають інші серйозні проблеми зі здоров'ям у людей по всьому світу.

Приблизно три чверті загальної кількості передчасних смертей, пов'язаних із впливом забрудненого повітря, припадає на азіатські країни. У Китаї через це помирає 1,4 мільйона осіб на рік, в Індії - 650 тисяч.

75% смертей, пов'язаних з брудним повітрям, відбуваються через інфарктів та інсультів. Решта 25% викликані респіраторними захворюваннями і раком легенів.

Популярні новини зараз
Українців 50+ хочуть звільнити від мобілізації — замінять на молодих Якщо не хочете залишитись без грошей: "Ощадбанк" попередив власників платіжних карток ПриватБанк встановлює обмеження на зняття готівки: що радять клієнтам Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити
Показати ще

Читайте також: Війни і кризи покращують екологію - вчені

Експерти відзначають, що дрібні частинки, які утворюються при спалюванні викопних видів палива, органіки дуже небезпечні для здоров'я.

Вдихувані крихітні хімічні частинки можуть обходити імунну систему і проникати глибоко в організм. Природним шляхом вони не виводяться із дихальних шляхів.

Найбільший внесок у передчасну смертність від забруднень повітря вносять викиди, пов'язані зі спалюванням палива для обігріву житла і приготування їжі.