Сьогодні християни візантійського обряду відзначають свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього.

Про це пише УНІАН.

"Воздвиження належить до дванадцяти найголовніших свят у церковному календарі. Історики Східної Церкви вважають, що дві події лягли в основу установи цього свята: знаходження в IV ст. Хреста, на якому розп'яли Ісуса, та повернення цього Хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Віряни сьогодні святкують Різдво Пресвятої Богородиці

Слово "воздвиження" означає "піднесення". Тобто, це обряд почитання та прославлення Хреста Господнього.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Початок свята Воздвиження дало освячення храму Воскресіння Господнього, який збудував св. Костянтин Великий на Голгофі в Єрусалимі.

Посвятили храм при єрусалимському єпископі Макарии 13 вересня 335 року. Наступного дня - 14 вересня - відбулося урочисте воздвиження знайденого Хреста Господнього.

Це свято загальним на Сході та Заході зробило повернення Господнього Хреста до Єрусалиму після того, як в 614 році перський цар Хозрой забрав Хрест до перської столиці Ктесифоні.

Друге урочисте воздвиження Хреста Господнього в Єрусалимі також відбулося 14 вересня.