На Аскольдовій могилі проводяться масштабні археологічні роботи з пошуку останків німецьких солдатів, похованих на цьому місці в часи Другої світової війни.

Про це пише Сегодня.

Фахівці за два місяці знайшли останки вже 600 солдатів. Але щоб відкопати ще близько тисячі останків, в парку доведеться зняти асфальтне покриття. Крім того, тут хочуть відновити втрачену дзвіницю Аскольдової могили, яку знесли в радянські часи.

На об'єкті працюють щодня 8-12 військових археологів. Під час розкопок вони знайшли поховання не тільки німецьких солдатів, але також румунських та угорських служивих.

Також відомо, що є могили італійців, але до їх пошуку поки не приступали.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"За запитом угорського Міноборони, ми припинили роботи по похованнях останків їх громадян. Вони поки вирішують, що робити з ними далі. Зараз дуже акуратно працюємо поруч із храмом на Аскольдовій могилі - там близько ста поховань німців. Також вирішується питання з приводу проведення робіт під асфальтним пішохідними доріжками в самому парку, адже під ними теж є поховання. Йдеться про територію в 200 кв.м, і якщо міська влада дозволить зняти дорожнє покриття, то після проведення робіт будуть залучатися кошти на їх відновлення. А ось на проїжджій частині поховань немає", - повідомив Олександр Романенко, головний спеціаліст відділу перепоховань Народного союзу Німеччини.

Читайте також: Поїзд зі скарбами нацистів знайшли у Польщі

Пошуки останків проводитимуть до кінця листопада.

"Хотілося б встигнути повністю завершити роботу до морозів. Але якщо не встигнемо, то продовжимо в наступному році", - говорить Романенко.

Майже всі поховання знаходяться на відстані близько 70 см один від одного, а під час розкопок знаходять жетони.

"Вони будуть відправлені до Німеччини. Там встановлять особи солдатів і почнеться пошук родичів загиблих", - пояснив Романенко.