Співголова громадської організації "Українці Москви" Віктор Гіржов заявляє, що російська влада намагається дестабілізувати ситуацію в Україні, змінюючи міграційну політику щодо українців. На його думку, запроваджуючи нові умови перебування громадян України у Росії, Кремль здійснює "політичний план".

"Це 6-7 мільйонів (неофіційна кількість українських громадян, що проживають у Росії), які можуть залишитися без засобів існування, тому що в Україні теж проблеми з працевлаштуванням. І от витискаючи їх сюди, Кремль хоче дестабілізувати ситуацію в Україні: створити соціальну напруженість та протестні настрої", – зазначає Гіржов для Радіо Свобода.

Нові умови Федеральної міграційної служби суттєво ускладнюють перебування громадян України у Росії. "Якщо раніше ти міг виїхати-в'їхати і знов подовжити свій статус перебування, то зараз ти три місяці повинен бути в Україні, три місяці у Росії. Розумієте, якщо людина виїхала, робота втрачається, все заново починати треба", – наголошує Віктор Гіржов.

28 жовтня у Федеральній міграційній службі Росії заявили, що всім громадянам України, які перебувають на російській території, упродовж листопада необхідно звернутися у службу для визначення правового статусу.

Читайте також: РФ нарахувала у себе 600 тисяч українських нелегалів

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Упродовж останнього року громадяни України, незалежно від свого статусу, могли перебувати у Росії до 90 днів. Цей термін продовжувався кожні три місяці автоматично. Таке рішення Москва пояснювала напливом біженців з району бойових дій на Донбасі.

21 жовтня у Федеральній міграційній службі Росії повідомляли, що після 1 листопада у громадян України буде 30 днів для оформлення правового статусу на території Росії, а з 1 грудня щодо порушників будуть вживатися заходи адміністративного характеру, включаючи заборону в'їзду.