Понад 2 мільярді кубометрів газу на рік економить Україна за рахунок біопалива та відновлювальних джерел енергії. Якщо на таке паливо перевести лікарні та школи у регіонах – можна економити до 10 мільярдів кубів газу щороку з 50, які споживають у країні зараз протягом року.

"Усі альтернативні енергогенеруючі установки в Україні дозволяють економити майже 2 мільярди кубометрів газу. Деякі європейські країни беруть понад 25% необхідної для них енергії із відновлювальних джерел. Це не лише необхідність, але і зобов'язання нашої країни перед Євросоюзом", - сказав "Знай" експерт енергетики Георгій Гелетуха.

Біопаливо – це солома, дрова, щепи, стеблі, лузга, спеціальні рослини, які виділяють багато енергії під час горіння. Зараз на цей газ переходять середні промислові підприємства, бо він дешевший за природній.

Перехід на відновлювальну енергію ускладнюється через державні дотації для державних і комунальних підприємств. Але навіть враховуючи державну допомогу, котел на біопаливі для бюджетних установ (сільських шкіл, лікарень та адміністративних будинків) окупається за 2-3 роки.

"Субсидії на природній газ потрібно відмінити. В деяких регіонах держава покриває 90% вартості пального. Як тільки дотації знімуть, з'явиться зацікавленість у відновлювальних джерелах енергії", - каже Гелетуха.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Енергетична стратегія України вже включає перехід до 20% усієї енергії, яка споживається в країні, на відновлювальні джерела. Це також умова Європейського Союзу про зближення українських та європейських стандартів у енергетиці. У Фінляндії, Латвії та Швеції частка відновлювальної енергії вже складає понад чверті від усього обсягу.