Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляє, що учасники блокади, ймовірно, погодяться на те, щоб на Кримський півострів пустили першу чергу електроенергії потужністю 220 МВт.

Про це Джемілєв сказав журналістам у Києві, пише Радіо Свобода.

"Для того щоб не було аварій, щоб не постраждали лікарні, ми все-таки думаємо подати цю першу чергу, 220 МВт", – зазначив він.

За словами Мустафи Джемілєва, самостійно Крим може забезпечити себе електроенергією менш ніж на третину. "Цього достатньо, щоб забезпечити жителів, лікарні, школи. Але, як і очікувалося, цією електроенергією в окупованому Криму забезпечують переважно військові частини, ФСБ, адміністрації з чиновниками, а на дорогах підсвічують портрети з зображенням Путіна. Натомість більшість жителів – без елекроенергії", – додав він.

За словами Джемілєва, подальша подача електроенергії можлива лише у разі виконання самопроголошеною владою Криму умов учасників блокади: "Перш за все, це умова звільнити всіх заручників, політвʼязнів, їх дев'ятеро: семеро кримських татар і двоє українців. Крім того, створити міжнародну групу з розслідування фактів викрадень і убивств наших громадян".

Популярні новини зараз
Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Читайте також: Кабмін перегляне угоду про постачання електроенергії в Крим

"По-третє, відкрити Крим для вільного доступу міжнародних моніторингових груп, які будуть слідкувати за дотриманням прав людини в окупованому Криму. І четверте: відновити ті демократичні свободи, які існували в Криму до окупації", – також наголосив уповноважений президента у справах кримськотатарського народу.

Мустафа Джемілєв також назвав таким, що не відповідає інтересам України, договір про поставки Україною електроенергії в Крим, і зазначив, що учасники блокади вимагають його перегляду.