За рік священик Захарія Керстюк та створена ним міжнародна гуманітарна місія ООН "Милосердя без кордонів" доправили до зони АТО 891 тонну гуманітарного вантажу, на суму понад 17 мільйонів гривень.

"Якось їхали фурами. Я відзняв на телефон, як виглядає лінія розмежування. Там кругом вбиті кілки і натягнута проволока. Виставив фотографії на своїй сторінці в соціальних мережах. Хтось з друзів помітив, що за проволокою лежить чоловік і прикриває руками голову. Досі себе картаю: адже нас було десяток людей – чому ніхто не помітив людину? А раптом їй була потрібна допомога? Коли їхали назад – людини вже там не було", - розповів він "Знай".

Отець Захарія додає, що зупинятися там вони не мали права.

"Адже кругом вишки. По нас могли відкрити вогонь на ураження", - зазначає він.

До цього він був з миротворчими місіями у Сирії, Лівії, Африці та Ближньому Сході. Події в Україні змусили його повернутися назад.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

"До обстрілів я так звик у Сирії, що тепер їх не боюся. Найстрашніше - дивитися в голодні очі людей", - зізнається він.

Одна з найбільших проблем, коли речі і продукти вже зібрано, – пошук транспорту.

"Не кожен водій зголошується їхати. Якось знайшли дальнобійника, котрий погодився. Але він попередив: з ним поїдуть дружина і маленький син. Я здивувався, як же можна брати в зону АТО родину. Виявилося, хлопець – переселенець. Жити ніде. Улаштувався на роботу. Зарплату отримував невелику, зате родині дозволили жити у фурі. Так і їхали усі гуртом", - згадує він.

Під час воєнних дій найбільш страждає мирне населення.

"У червні зібрали своїми силами три перші мікроавтобуси і вирішили завезти їх на Донбас. Тоді вперше стикнулися з проблемою гуманітарної блокади. До мирного населення неможливо було потрапити. До української армії можна було потрапити хоч на передову, а ось до мирних – ні", - каже він.

Щоб вирішити цю проблему, священик-волонтер використав свої міжнародні зв'язки.

"Їздив у Женеву на консультацію. Домовилися, що ми створимо місію з міжнародним мандатом. 7 липня отримали такий мандат. А 19 вже відправили перший транш допомоги у щойно звільнений Словянськ. На окраїнах міста ще йшли бої, люди сиділи по підвалах", - розповідає він.

Обліку волонтерів місія не веде. Приблизно, по всьому світі зараз працюють 1,5 тисячі волонтерів. Збирають допомогу, транспортують її, подають усі відповідні документи, оформлюють зелені коридори.

"Головне – прорвати інформаційну блокаду. Тому роз'яснюємо людям, що на Донбасі не тільки терористи і сепаратисти, а й мирні, ні в чому не винні люди", - каже священик.

Допомогу везуть туди, де найгірша ситуація з продовольством. Зазвичай, така у буферній зоні, яка розділяє фронти.

"З жовтня возили продукти у два райони буферної зони – від Пісок і донецького аеропорту до Волновахи. Зараз там зробили пропускний пункт. Харчі й речі першої необхідності дістати простіше. Тому тепер возимо гуманітарку в Попасну та регіон біля Лисичанська, вздовж Станиці Луганської", - каже Керстюк.

Допомогти міжнародній місії може кожен. У столиці майже щодня біля великих мегамаркетів чергують волонтери – можна придбати продукти та покласти у їхні "кошики життя". Можна купити в столичних он-лайн магазинах, згодом волонтери її заберуть.