"Ми повернемо людей в реальність, де медицина буде платною", - сказав Віталій Кличко

вчора на міжнародній конференції "Розвиток системи охорони здоров'я Києва", яка пройшла в столиці, обговорювали можливість введення платних медичних послуг у столичних лікарнях. У міжнародній конференції взяли участь чиновники з МОЗ, представники міжнародних організацій UNAIDS, USAID, ЮНІСЕФ, представники Світового банку, а також Банку реконструкції та розвитку та Американської торговельної палати.

Київська влада має намір розширити повноваження медичних установ в частині розпорядження фінансовими ресурсами і реалізувати проект реформування системи охорони здоров'я в рамках Києва. Основне завдання такого нововведення - з часом перейти на страхову медицину і відмовитися від безкоштовного і неякісного лікування.

Нова система, буде реалізована шляхом децентралізації та надання головним лікарям великих можливостей використовувати бюджетні кошти для закупівлі ліків, обладнання та зарплати медикам.

Систему медичного страхування, використовують більшість європейських країн.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Але не скрізь застраховані абсолютно всі громадяни, таке є тільки в 4-ох країнах з 25-ти Франції, Бельгії, Люксембурзі та Італії. В інших країнах володарями безкоштовних страховок є від 70%, в Голландії до 85%, в Німеччині. Причому страховку необхідно сплатити самостійно, тобто її не оплачує держава, як у нас, це внесок з особистого бюджету. У деяких країнах внесок становить відсоток від доходу, а в інших він для всіх однаковий. У будь-якому випадку страховий медичний поліс можуть дозволити собі не всі. Доктор прийме хворого, в будь-який час доби, але тільки з полісом. Без нього в кабінет можна і не заходити навіть незалежно від того, хто хворий: дитина або дорослий. Виклику лікаря додому немає, в будь-якому стані пацієнт або викликає Швидку або їде до лікаря сам.

Робота медиків суворої звітності, кожному недугу відповідають конкретні рекомендації, що значно обмежує творчий підхід лікаря. При порушенні рекомендацій страхова компанія просто не сплатить роботу.

Думка експертів ввести плату за медичні послуги в Києві розділилися.

Читайте також: Харківські поліцейські влаштували перестрілку в міському парку

"Ще в 1996 році уряд затвердив перелік таких платних послуг, і це єдиний документ, який регулює платність послуг. Потім реформа охорони здоров'я, яку почали впроваджувати в 2012 році. Особливо нічого не змінилося. Фонд забезпечення залишився приблизно на такому ж рівні, як і був до реформи. У плані пацієнтів, які надходять, теж нічого не змінилося, багато хто звертається до лікарів досить пізно. Основна проблема в тому, що самі батьки дітей пізніше звертаються, не довіряють місцевим лікарям. У цьому плані статус лікаря не піднявся з реформою", - каже дитячий інфекціоніст Віталій Євтушенко.

"Варіант впровадження системи страхової медицини в державі обговорюється вже давно. В умовах страхової медицини, можливо вирішиться досить складний момент з вакцинацією. Наприклад, зараз низькі показники по вакцинації дітей від дифтерії, поліомієліту. Добре, що немає спалаху, але охоплення тих, хто вакцинувався, не дуже великі, тому це загрожує спалахом захворювань", - генеральний директор Медичної компанії "Ilaya" Олексій Шершньов