Скорочення соціальної норми на опалення, затверджене Кабміном, позначиться на одержувачах субсидій, оскільки знижка нараховується згідно з цими нормативами.

Українці відчують зміни на початку опалювального сезону 2017-2018 рр., пише Politeka.

Якщо минулої зими субсидія покривала 330 кубометрів на автономне опалення квартири у 60 квадратних метрів, то вже у новому опалювальному сезоні "знижку на комуналку" нараховуватимуть лише на 300 кубометрів газу.

Тому якщо родина продовжить витрачати 330 кубометрів, 30 із них доведеться оплачувати самостійно, без державної допомоги. Згідно з чинним тарифом – це 204 гривні.

У квартирі такого ж розміру з центральним опаленням субсидія покриватиме замість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Таким чином, якщо споживання не зменшити, то за 0,7 Гкал українці платитимуть зі своєї кишені. У столиці за тепло доведеться віддавати 1411 гривень.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

За словами фахівців, нормативи дозволять державі монетизувати субсидії, а українців змусять економити. Крім того, зменшиться кількість виданих субсидій.

"Соціальні норми урізані, а субсидія покриває лише їх. Таким чином, рахунки в платіжках українців зростуть", - підкреслив енергетичний експерт Валентин Землянський.

Зазначимо, в травні заплановано перехід на "літні" субсидії – пільги перерахують без урахування опалення. Тим же, у кого зібралася переплата за опалення, її просто спишуть.

Як раніше інформував портал "Знай.ua", наступного року мільйони українців залишаться без субсидій.