Група університетських медиків зі штату Індіана змогла виростити тканини внутрішнього вуха людини зі стовбурових клітин.

Вченим у цьому допомогла методика "тривимірної культури". Вона полягає в тому, щоб висадити стовбурові клітини на площину або пористий тривимірний каркас, який буде задавати бажану структуру органу чи тканині. За таким же принципом побудована робота дослідників, які виростили зовнішню частину вуха на целюлозній сітці висушених яблук. Детально про експеримент написано в журналі Nature Biotechnology.

Якщо коротко, що медики розформували клітини в сферичні кластери, помістивши їх у в'язкий розчин. Перетворення відбувається тоді, коли на них впливають поєднання сигнальних молекул. Які вони і в якому порядку діють на клітини, зрозуміло, визначають самі вчені. Результат вийшов максимально натуралістичним завдяки тривимірній культурі: через те, що клітини знаходяться буквально у підвішеному стані, це дуже схоже на те, в якому стані знаходяться клітини під час формування внутрішнього вуха у ембріона.

Експеримент вважають успіхом ще й тому, що на створеному екземплярі виросли волоскові клітини і клітини-сенсори: ті рецептори слухової системи, завдяки яким людина може розпізнавати звук, а також зміни в положенні тіла.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що група вчених планує синтезувати людську ДНК у найближчі п'ять років.