Першотравень – свято,яке щорічно відзначається у 143 країнах, на початку своєї історії носило назву "День міжнародної солідарності трудящих" та супроводжувалося лозунгом "Мир, труд, май" сьогодні вже не носить першопочатковий офіціозно-політичний характер.

Сьогодні цей день лише привід для свята та розваг і давно вважається законним вихідним днем для тих, хто трудиться. Проте 100 років тому 1 та 2 травня виглядали зовсім по-іншому.

Пропонуємо читачам поглянути, яким першотравень був 100 років тому.

Святкування Дня праці, або як його ще називають Святом весни та праці чи просто Маївка є знаком пам'яті про робітничі протести в американському Чикаґо, коли в далекому 1886 році сотні тисяч робітників вишли на вулиці з вимогою ввести 8-годинний робочий день (іноді люди трудилися по 15-20 годин на добу) та підвищення зарплатні. Тому скорочення робочого часу стало визначальною.

В Україні День робітничої солідарності вперше відзначили у Львові в 1890 році.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

На відміну від західних країн, де у 20 столітті святкування супроводжувалися карнавальними дійствами, у Радянському Союзі це були офіціозні демонстрації, з обов’язковими мітингами у всіх містах.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", учасники першотравнего мітингу у харкові прийшли в центр міста із червоними прапорами та закликали "зупинити криваву АТО".