Зекономлені на комуналці гроші українці втратять, їх повернуть до державної казни. В уряді пояснили, у кого заберуть переплату за опалення, а кому нададуть додаткову знижку.

30 квітня закінчується сезон "зимових" субсидій, і громадяни, які використали менше тепла, залишки на своїх рахунках втратять, - пише "Сегодня".

Минулого року в уряді пообіцяли, що переплату за комунальні послуги не списуватимуть, а навпаки залишать на рахунках українців, і вони зможуть кошти використати у наступному сезоні.

"Якщо люди не використовували всю норму ресурсів на сім'ю, зекономлені кошти субсидії залишаються на рахунках сім'ї і можуть бути використані в наступні місяці, в тому числі і для погашення обов'язкової частини платежу", - заявив у липні минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева.

Що ми маємо сьогодні?

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

У цьому році перенесуть на наступний період різницю за невикористану знижку за воду, світло та газ. А от за опалення – просто спишуть.

"Якщо ви опалюєте будинок або квартиру газом, на рахунку залишать суму еквівалентну 100 кубометрам газу. Якщо у вас переплата по центральному опаленню - всі гроші спишуть з рахунку і повернуть до бюджету", - зазначили у Кабміні.

За словами віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, до таких заходів влада вимушена вдатися через складну економічну ситуацію в державі. Хоча влада визнає, що такі дії позбавляють українців бажання економити.

Єдине, що залишать на рахунках, це кошти, переплачені за опалення в разі нарахування субсидії із запізненням, якщо громадяни платили за тепло зі своїх кишень.

Хто має право на субсидію

У наступному опалювальному сезоні комунальну знижку надаватимуть лише на 300 кубів, цього року покривали 330 кубометрів на опалення житла площею до 60 квадратних метрів.

Якщо сім'я використає більше 300 кубів, різницю доведеться оплатити у повному обсязі з власних коштів. Наприклад, вартість 30 кубів складає 204 гривні.

За словами представників уряду, на субсидію в Україні мають право лише ті громадяни, які оплачують більше 15% від своїх доходів. Тобто, якщо двоє членів сім'ї отримують мінімальну зарплатню, то вони повинні віддавати за компослуги не більше 729 гривень.

У кого можуть відібрати субсидію

Громадяни, які приховують частину своїх доходів, можуть залишитися без державної допомоги. Також субсидію можуть відібрати у сім'ї, яка здійснила покупку на суму 50 тисяч гривень у період 12 місяців після надання соціальної знижки.

Позбутися "комунальної знижки" ризикують також ті, у кого протягом року зросли доходи.

На сьогоднішній день субсидії отримують близько 9 мільйонів українських родин.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", пенсіонери стануть жертвами псевдореформ Мінфіну.