У п'ятницю, 5 травня, 49-й день народження святкує український спеціаліст Юрій Калітвінцев, який зараз очолює московське Динамо. На іменини екс-футболіст збірної України розкрив навколофутбольні секрети.

- Як відзначали перемоги? Як правило, всією командою, з сім'ями їхали в місце, яке ніхто не знав. Точніше, ми думали, що ніхто не знав. Лобановський після Ліги чемпіонів говорив дослівно: Переживайте до ранку - і починаємо готуватися до наступної гри. Якщо результат був позитивним, ранок на базі у футболістів не вимірювали тиск. Але з наступного дня все було по повній програмі. І тиск, і вага, і ставлення до тренування.

- Адже тоді футболісти більше вживали. Сучасне покоління - просто слабкіше або професійніше?

- Професійніше, напевно. За 11 місяців у нас не було жодного прецеденту. Після кожної гри тренування. Якщо хтось вип'є більше чотирьох пляшок пива, ранок це буде видно - просто не встигне відновитися. Або так п'ють, що їх не можуть зловити. Хоча нас важко обдурити. Тренерський та адміністративний штаб Динамо багато бачив.

- Кажуть, у Лобановського були свої інформатори скрізь.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

- Так, відслідковувався кожен крок. Одного разу збиралися всією командою, і не прийшли три людини. Я був капітаном, попросили, щоб в наступний раз заглянули хоча б на годину. Зрозуміло, що до рідних тягне, але команда повинна збиратися і в неформальній обстановці. В результаті хлопці в наступний раз не просто затримався на годину - поїхали останніми! Швидко втягнулися. Лобановський їх вилаяв: мовляв, якщо вже сидить команда, то вся разом.

- Ви курите?

- Так. І мене постійно запитують: Коли покинеш? Відповідаю, що якщо гравцем не перестав, то зараз тим більше. Раніше в більшій мірі гравці були готові перебороти себе і вийти з запашком, але здоров'я це не додавало. Я був приємно здивований, що тепер у молоді зовсім інші інтереси.

- У тренера Калитвинцева є такі люди, які були у Лобановського?

- Я не прихильник цього. Якщо стороння людина розповість, який не бреше, подякую за інформацію і більше не з'являтися. Якщо ж хтось з клубу, образно кажучи, піде, простежить і донесе - вижену цієї людини. Мені достатньо самому подивитися вранці в очі футболісту, щоб зрозуміти, порушував або не порушував. Ми з хлопцями домовилися: під час сезону 23:30 - це максимум, під час якого ти можеш десь здатися. Шунін якось від імені команди поцікавився: у вихідні-то можна з хлопцями зібратися? У вихідний, відповідаю, не проблема. Антон, мабуть, неуважно календар ФНЛ вивчав, де ігри через три дні на четвертий (посміхається), - передають слова Калітвінцева російські ЗМІ.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, Карпати не влаштовує тренер, з яким уклали довгостроковий контракт.

Фото Getty Images