Група шведських вчених з Лундського університету представила фотокамеру, яка за секунду може знімати п'ять трильйонів кадрів.

Дослідники стверджують, що на сьогоднішній день цей результат є найвищим в світі: на відео показується, як промінь світла проходить відстань, що дорівнює товщині листа А4. Щоб можна було хоч щось розгледіти, весь процес, який відбувається за одна трільйонну частку секунди, уповільнили в трильйон разів. Про результати роботи вчених пише журнал Light: Science and Applications.

Технологія являє собою абсолютно новий алгоритм: лазер послідовно знімає чотири зображення, які після поміщають в одному кадрі. Слідом послідовність декодують, а потім формують відеоряд.

Вчені планують використовувати камеру в біології, хімії, фізиці та біомедицині: це дозволить фіксувати реакції, які тривають всього 0,2 трильйонної частки секунди.

Популярні новини зараз
Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що вчені планують синтезувати людську ДНК в найближчі п'ять років.