Оскільки в сучасному світі культивується образ "успішної людини" – про це сурмлять всілякі засоби масової інформації, розповідають фільми і віщають рекламні ролики, - інформаційний портал "Знай.uа" вирішив розібратися в питанні і скласти образ батьків, здатних виховати стереотипно ідеальну дитину.

Заручившись цитатами вчених і різноманітних фахівців, виділимо основні пункти, які обіцяють солідні результати батьківських потуг.

Участь у загальній справі

З раннього віку дитину варто залучати в домашні процеси – будь то миття посуду, прибирання або яка-небудь інша допомога батькам, вважає Джулія Лицотт-Хаїмс, колишній декан Стенфордського університету і автор книги "Як виховати дорослого".

Такі діти, на думку фахівця, виростуть зразковими працівниками, здатними самостійно впоратися з поставленими завданнями.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Товариськість

Комунікабельні діти, які співпрацювали з однолітками з дитячого садочка, набагато частіше отримували вищу освіту і гідну роботу. До таких висновків прийшли вчені з університетів Дюка і Пенсільванії на підставі дослідження, проведеного серед 700 осіб.

У той же час, їх замкнуті однолітки з часом виявляли схильності до алкоголізму, асоціальності, злочинів.

"З раннього віку ці навички можуть визначати, піде дитина в коледж або в'язницю", – вважає директор програми Фонду Роберта Вуда Джонсона Крістін Шуберт.

Чіткі цілі та очікування

Надії батьків сильно впливають на досягнення дітей. Про це свідчать дані опитування 6600 дітей 2001 року народження, проведеного професором Каліфорнійського університету Нілом Халфоном та його колегами.

96% дітей, яких підбадьорювали, успішно вступили до коледжу. Цей показник серед тих, чиї батьки не наполягали на продовженні освіти, виявився нижчим на 40%.

Такі результати пояснюють ефектом Пігмаліона, або пророцтва, що само себе здійснює: людина, від якої чогось чекають, частіше може досягти мети.

Неконфліктність

Поведінка батьків формує особистість дитини. Якщо в сім'ї немає сварок, то і дитина виросте більш поступливою і спокійною, зазначає професор Університету штату Іллінойс Роберт Хьюз.

Цікаві факти: діти, які живуть з кимось одним із батьків, неконфліктним, виростають більш психологічно здоровими, ніж у повноцінних, але агресивних сім'ях.

Хороший приклад навіть у поганих ситуаціях

Якщо батькам не вдалося уникнути сварки при дитині, важливо завершити її чесним і справедливим рішенням конфліктуючих сторін, оскільки це накладе відбиток на модель поведінки чада.

Освіта батьків

За даними психолога з Університету Мічигану Сандри Танг, діти батьків, що отримали освіту в коледжі, частіше прагнуть повторити їхній "подвиг".

Інший експеримент показав, що діти, народжені неповнолітніми мамами, рідше закінчують середню школу і продовжують освіту в коледжі.

Психолог з Нью-Йорка Ерік Дубоу на підставі дослідження за участю 850 дітей прийшов до висновку, що якщо у 8-річному віці у дитини були батьки з вищою освітою, то через 40 років вони досягали більших успіхів у роботі, ніж їхні однолітки.

Користь математики

Розвиток математичних здібностей з ранніх років може стати величезною перевагою в майбутньому, зазначили експерти, вивчивши дані 35 тисяч дошкільнят.

Багато уваги

Діти, яким у перші три роки життя приділяли максимум уваги, згодом добре навчалися, мали здорові відносини з батьками і досягли значних успіхів до 30 років.

"Інвестиції в ранні стосунки між батьками і дітьми можуть призвести до довгострокових доходів, які накопичуються в майбутньому", – вважає психолог Університету Міннесоти Чи Раби.

Мінімум стресів

Дослідники нагадують про психологічний феномен – емоційне зараження. Настрої передаються так само легко, як звичайна застуда, тому батькам слід уважно стежити за тим, який емоційний фон у родині вони створюють.

"Материнський стрес погано впливає на дітей", – резюмує соціолог Кей Наймагути з Державного університету Боулінг Грін.

Робота батьків

Дочки працюючих матерів охоче вчаться і заробляють на 23% більше ровесниць - дітей домогосподарок, стверджують експерти Гарвардської школи бізнесу, а сини частіше допомагають у домашніх справах і догляду за братами або сестрами.

Положення в суспільстві

Як стверджують Шон Реардон з університету Стенфорда і автор книги Drive Ден Пінк, успішність дітей безпосередньо залежить від соціально-економічного статусу батьків. Так, за їх даними, діти із заможних сімей показують результати на 30-40% вище, ніж у менш забезпечених однолітків.

Авторитетність

Проведене ще в 1960 році психологом Діаною Баумріде з університету в Берклі дослідження виявило три типи управління дітьми:

Той, що дозволяє: не карає, а постійно приймає запити дитини.

Авторитарний: намагається сформувати дитину і контролювати її на основі стандартів поведінки.

Авторитетний: намагається раціонально спрямувати дитину.

Ідеалом, звичайно ж, є останній: дитина поважає владу, але не відчуває жорстких обмежень.

Знову мети

Анджела Дакворт, психолог з Університету Пенсільванії, кілька років тому отримала грант фонду МакАртура, виявивши потужну рису, що формує успішну особистість. Її назвали "піщинкою".

Піщинка – це вміння підтримувати інтерес до досягнення довгострокових цілей. Батьки повинні привчати дітей уявляти і фіксувати майбутнє, яке ті хочуть створити.

Імена

Ім'я людини нерозривно пов'язане з її успішністю. Так, люди з простими і легковимовними іменами частіше досягають кар'єрних висот, стверджують численні дослідження.

Харчування

Правильне харчування допомагає зосередитися і підвищити продуктивність, вважають успішні люди.

Батьки повинні формувати харчові звички дітей, подаючи гарний приклад, впевнена доктор Кетрін Штайнер-Адер.

Раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв, що міжнародна група учених пов'язала успішність у школі з генами.