Сліди пошкоджень на зубах та кістах шаблезубих тигрів та вовків пролили світло на таємницю полювання та способи виживання доісторичних хижаків.

Про висновки своїх досліджень вчені з університету Каліфорнії розповіли на сторінках журналу Nature Ecology & Evolution.

Аналіз дефектів на зубах хижаків, які палеонтологи знаходили протягом століть, дали вченим зрозуміти, як саме полювали ці тварини, а головне, які саме травми призводили до гибелі цих тварин.

"Ми виявили дуже чіткі і суттєві відмінності в тому, як часто зустрічалися пошкодження кісток у двох великих хижаків льодовикового періоду, жахливих вовків і шаблезубих кішок, і де ці травми перебували. Ці відмінності, ймовірно, відображають те, як відрізнялися їх стратегії полювання, а велика різниця в загальній кількості поранень - розміри жертви і мисливські повадки", - розповіла спеціаліст Кейтлін Браун.

Будь-яке полювання могло бути смертельним навіть для таких сильних та безстрашних хижаків, як лев, шаблезубий тигр чи вовк. Вони завжди ризикували постраждати від, наприклад, рогів тварин чи необережного маневру.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Вчені вирішили проаналізувати, що найчастіше призводило до смерті хижаків. Для цього спеціалісти вивчили величезну кількість залишків доісторичних тварин, які знайшли у містечку Ранчо Ла-Бреа на півдні Каліфорнії, де в далекому минулому існувала бітумна яма, куди періодично потрапляли травоїдні тварини і невдачливі хижаки.

Палеонтологи дослідили кістки двох видів топ-хижаків льодовикового періоду - шаблезубих кішок-смілодонів та жахливих вовків (Canis dirus). За словами фахівців способи полювання цих двох видів першокласних мисливців абсолютно відрізнялися, починаючи від вибору жертви (шаблезубі обирали великих жертв, стрибаючи на них зверху, а вовки переслідували невеликих травоїдних до способу нападу.

Сліди травм на кістах обох представників хижих показують, що від манери полювати травми в обох випадках також були різними. Так, наприклад представник котячих гинув переважно від переломів хребта, а також травм плечей та задніх лап. Вовки отримували смертельні травми у вигляді перелому шиї, розтягнення зв'язок та травм щиколоток передніх та задніх лап.

За словами вчених, дослідження показує, що кішки частіше травмувалися, ніж їхні "конкуренти". Можливо це траплялося через те, що шаблезубі полювали на більших тварин, ніж вовки.

Нові дані дозволять вченим відобразити картину життя хижаків в екосистемі Землі у далекому минулому.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", вчені заявили, що мамонти і мастодонти вимерли через переохолодження клімату.