Лідер політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк запропонував НАТО подумати про новий формат спільної роботи.

Він закликав європейських партнерів не боятися постачати Україні оборонну зброю, оскільки в українських бійцях сумніватися не доводиться: вони надійно захищають безпеку Європи. З такою заявою Яценюк звернувся до партнерів з НАТО під час Київського безпекового форуму.

"Збройні сили країн, що входять в цей формат, повинні бути взаємопов'язані з країнами-членами НАТО, повністю відповідати всім стандартам Збройних сил союзників. Україна заплатила занадто велику ціну за відсутність політичної волі серед країн-членів НАТО в 2008 році заявити на весь світ, що Київ і Тбілісі отримують План дій щодо членства в НАТО. Ціна цього - анексована територія Грузії, анексований Крим, тимчасово втрачені Донецьк і Луганськ, військові злочини - зокрема в Сирії. Немає політичної волі швидко прийняти Україну в НАТО. Але повинна бути політична воля, щоб наші військові були на одному рівні підготовки з військовими Альянсу. Говорили однією мовою і оборонялися однією зброєю", - заявив Арсеній Яценюк, пропонуючи новий формат співпраці: "НАТО плюс" .

Також політик зазначив, що важливо не дати Російській Федерації стати до "газового керма", оскільки це вкрай негативно позначиться на багатьох європейських країнах: "Російська Федерація з окремими країнами-членами Європейського Союзу хоче обійти Україну з будівництвом газопроводу "Нордстрім-2". Це неприпустимо, оскільки йдеться про геополітичний, а не енергетичний проект. Це проти інтересів Європи і проти наших інтересів. Україна через цей проект може втратити 2 мільярди доларів доходів на рік. Польща - близько 800 млн, Словаччина - близько 200 млн. Ці речі відбуваються під прикриттям нібито диверсифікації поставок газу в Європу. Це неправда. Російський Газпром намагається обдурити вас і побудувати п'ять різних газопроводів, щоб обійти Україну", - заявив Яценюк і додав , що саме на фоні агресії Російської Федерації популісти знаходяться у виграшному світлі, саме тому відбувся Brexit: Євросоюз і НАТО повинні вміти відповідати на виклики сучасності, а для цього потрібно на корню змінити механізм прийняття рішень. Сирія, Україна і Грузія вже встигли відчути на собі, що таке відсутність політичної волі країн-учасниць Альянсу: все почалося з 2008-го, коли ці країни не отримали плану зі вступу в НАТО. Тепер кожен конфлікт в кожній із цих країн - ланки одного нескінченного ланцюга.

Раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що президент України Петро Порошенко затвердив план співробітництва з Альянсом.

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще