Сьогодні по всій Україні стоять забуті і напівзруйновані відлуння минулого: тисячі церков, парків, замків і фортець залишилися без уваги влади і, відповідно, без належного догляду.

Офіційно реконструкцією цінних архітектурних пам'яток має займатися уряд. За фактом же цей обов'язок ліг на плечі небайдужих українців. Активісти створили у Facebook спільноту "SOS майбутнє", в якому щодня оновлюються фотографії все нових і нових пам'ятників, які потребують відбудови.

Один з головних прикладів - будинок відомого київського невропатолога Михайла Лапинського. Будівля вже 110 років прикрашає вулицю Гончара, вірніше прикрашала: від колишньої розкоші з кожним днем ​​залишається все менше. Знаменитий лікар звів будинок за власним "рецептом щастя": в будинку сім поверхів, на кожному з яких розташувалися сім квартир, в кожній - по сім кімнат. Сьогодні така квартира коштує понад мільйон доларів.

Одна з місцевих мешканок, яка живе навпроти знаменитого будинку, дивується: чому такі заможні власники квартир дозволяють своєму ж будинку руйнуватися до такого стану. А через дорогу від знаменитого будинку розташувався колись розкішний сквер з особливим фонтаном Термена, яких в Україні всього сім. Це частина величезного історичного комплексу, де з одного боку знаходиться Геологічний інститут, а з іншого - Вищі жіночі курси. Тепер комплекс тріщить по швах через "відповідальних" працівників, які почали будівельні роботи по сусідству.

Таких пам'яток культури налічується більше тисячі, всі вони розкидані по великих містах і маленьким селах, всі вони потребують відновлення та фінансів. Поки чиновники спостерігають, як розпадається багаторічна архітектура, активісти рішуче взяли справу в свої руки.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про те, що в Дніпрі за 10 мільйонів гривень хочуть продати унікальний пам'ятник архітектури: Палац Ілліча.