Будівництво Центрального сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) розпочалося у зоні відчуження на півночі Київської області. У ньому зберігатимуть відходи з українських атомних електростанцій, що входять у структуру ДП "Енергоатом".

На думку міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, у майбутньому це будівництво дозволить не лише економити великі суми грошей з державного бюджету, а й зробить нашу державу менш залежною від Росії, оскільки саме там нині знаходиться на зберіганні відпрацьоване паливо.

За це країна щороку платить сусіду-агресору близько 200 млн. доларів, передає прес-служба відомства.

"Збудувавши власне сховище, Україна вже за кілька років може його окупити. Зона відчуження має всі можливості для реалізації цього проекту і його будівництво відбуватиметься за найвищими світовими стандартами з екологічної безпеки", - запевнив Семерак.

Повідомляється, що проектування ЦСВЯП завершене і вже будують під’їзну залізничну колію до сховища, на території якого було проведено радіаційне дослідження земельних ділянок. Підрядник будівництва - американська компанія Holtec International. Проектний термін експлуатації - не менше 100 років, а термін введення в експлуатацію - 2019 рік.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Загальна ємність ЦСВЯП складе 16 529 відпрацьованих тепловиділяючих збірок для реакторів типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000.

Відповідальність за завершення будівництва і подальшу експлуатацію ядерної установки ЦВЯП покладено на "Енергоатом".

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", екологи виступили категорично проти будівництва ядерного могильника під боком у столиці.