Біографія

Дата народження Коломойського - 13.02.63.

Рідне місто - Дніпропетровськ.

Сім'я

Батьки були інженерами, батько працював на заводі Дніпропетровського металлокомбіната, а мати працювала в «Простройпроекті». Ігор ще дитиною виявляв старанність і цілеспрямованість, все навколо говорили, що його чекає хороше майбутнє.

Дружина Коломойського, Ірина, і його діти - Анжеліка і Григорій - не живуть в Україні. Ірина Коломойська, з якої він вже більше 30 років в шлюбі, живе в Женеві. До речі, вже дорослі діти Коломойського вважаються одними з десятки найбагатших спадкоємців. У кожного з них вже є на рахунку по 3,3 мільярда доларів.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Ігорю Валерійовичу подобається читати, особливо біографії полководців, політиків і диктаторів.

Освіта

Навчався Ігор дуже старанно ще в школі Дніпропетровська, №21, закінчив її з відзнакою. Після школи вступає до місцевого металургійного інституту, який носив ім'я Брежнєва. Його спеціальність з 1980 по 1985 - теплотехніка і автоматизація металургійних печей. Диплом теж отримав не звичайний, а червоний.

Кар'єра і бізнес

Після університету отримав направлення в проектну організацію.

Після виходу закону «Про кооперацію» вирішує створити власний бізнес. Робить це з Мартиновим і Боголюбовим, з якими раніше працювали на «Фіаніт». Тепер у хлопців свій кооператив «Сентоза». На Боголюбову і Коломойському були закупівлі оргтехніки з Москви, яку потім продавав в Дніпрі Мартинов. Пізніше почали торгувати нафтою і феросплавами, а також усіляким дріб’язком від спортивного одягу і взуття до телефонів. Такий бізнес приніс трійці непогані доходи.

Приватбанк

Коломойський і його партнери в 1992 році засновують «Приватбанк», серед засновників було 4 компанії, хоча великий відсоток всіх акцій все ж належав Коломойському. Як він каже в 2005-му році, частка склала 30%.

Ідею створення банку подав Сергій Тігіпко, і ідея Коломойському не сподобалася через що починається скандал, який швидко відійшов після обіцянки Тігіпка повернути внесені вклади в статутний капітал підприємства як кредити для компаній засновників. В результаті Тігіпко - голова правління, а Милославський - глава наглядової ради.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Завдяки лідерським якостям Коломойського і його фінансовим можливостям цей банк, через ваучерну приватизацію, про яку тоді мало хто що добре знав, переростає у велику промислово-фінансову імперію. До активів «Приват» груп входить більше 100 підприємств не тільки в Україні, але і в світі. Першим таким підприємством став Дніпропетровський метизний завод.

Леонід Милославський виконував важливу роль в групі «Приват», він був представником, міг домовитися з владою і не тільки.

Далі «приватівці» розуміють, що торгівля металом - вигідна справа, якою і став займатися Ігор Валерійович. Проходить трохи часу і він вже керує нафтобізнесом групи. Потроху з нафтовим бізнесом скуповували і феросплавний.

У грудні 2016 року Приватбанк був націоналізований, 100% акцій перейшли до Міністерства фінансів. Колишній власник поступився акціями за 1 грн, на момент передачі було оголошено, що додаткова емісія складе 116 млрд грн.

Найбільш значимі активи, що належать Коломойському:
• Феросплавні заводи Нікополя, Стаханова і Запоріжжя;
• «Укрнафта»;
• «Нафтохімік»;
• «1 + 1 медіа»;
• Авіакомпанія «Аеросвіт».

Також має частки акцій:
• «JKX Oil & Gas»;
• Central European Media Enterprises;
• Телекомпанії Словаччини, Словенії, Румунії та Чехії;
• Світові офшорні компанії (найбільше на Кіпрі).

Благодійність і громадська діяльність

З огляду на єврейське коріння Коломойського, він не забуває і про громадську діяльність та благодійность. Єврейська громада привертає багато уваги бізнесмена, завдяки йому відродили історичну ієрусалимську синагогу «Хурва», з його допомогою завершили ремонт тунелів під Стіною плачу. Крім того, в 2010 році він на цілих 5 років стає президентом Європейської Ради Єврейських Громад.

Свою руку Мідаса доклав і до створення київського музейного комплексу «Мистецький арсенал». Був головою футбольного та баскетбольного клубу «Дніпро», а також хокейного клубу «Будівельник».

Політика

В початку 2014-го року, після подій на Евромайдані через указ в. о. президента Турчинова Коломойського призначили головою Дніпропетровської обласної адміністрації. Вже на наступний день, 3 березня, він розповідає про свою програму і про те, як бачить політичну ситуацію, що склалася на Україні в той момент. Дає обіцянку говорити по-українськи і не вести свій бізнес. Як метод боротьби з сепаратизмом запропонував дати керівні посади в регіонах Південного Сходу країни великим олігархам:
• Донецька область - Ахметов;
• Запорізька - Пінчук;
• Луганська - Тарута;
• Крим - Новінський.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

В країні держпереворот, до влади приходить Порошенко, що не дуже вписується в інтереси олігарха, в східній частині країни збройний конфлікт. А в цій частині більшість його металургійних активів. Тому Коломойський підписує закон за введення АТО і займає активну позицію в контролі, організації і спонсорування спецоперацій.

У червні 2014-го Коломойський пропонує на кордоні між Україною і Росією поставити двометрову стіну з колючим дротом.

Однак минає рік і між Ігорем Валерійовичем і Президентом починається конфлікт на базі «Укрнафти».

19.03.2015 - ВР приймає закон, що знижує кворум, який потрібен для того, щоб провести загальні збори акціонерів, тепер він не 60%, а 50% + 1акція. Саме стільки належить державі, а у Коломойського і підконтрольних йому структур всього 42%. Ці ж структури не раз блокували збори акціонерів, а значить і прийняти рішення виплатити дивідендів державі не виходило.

Наглядова рада відсторонює Олександра Лазорко з місця голови правління компанії і обирають колишнього СБУ-шника Юрія Мирошника. Лазорко не хоче виходити з кабінету і погрожує оскаржувати рішення в суді. Однак, після невеликої сутички з охороною Мірошника, йому все ж доводиться тимчасової піти з кабінету. Події розгортаються ще цікавіше, коли до нього на допомогу поспішає Коломойський з автоматниками, своїм замом Г. Корбаном, Палицею, Хомутинником і А. Шевченко. Більш того, поки вони були біля самої будівлі компанії, Коломойський обматюкав Сергія Андрушко, журналіст «Радіо Свобода»

20.03.2015 - не бажаючи терпіти це порушення, Порошенко оголошує догану в якості покарання за порушення професійної етики.

21.03.2015 - «Приватбанк» Коломойського блокує всі рахунки, які належать Порошенко, а це приблизно 50 млн. дол. Однак, «Приватбанк» заявляє, що це був тільки технічний збій.

22.03.2015 - Коломойський з'являється поруч з будівлею «Укрнафти». Будівлю в той же день обнесли додаткової огорожею, пояснюючи озброєних людей, як спосіб захисту від рейдерської атаки.

23.03.2015 - Валентин Наливайченко, голова СБУ, звинувачує Дніпропетровської ОДА в тому, що її посадові особи підтримували злочинні групи. Також він заявляє, що його співробітники повністю готові допомогти роззброїти вищезазначених збройних навколо «Укрнафти».

24.03.2015 - Порошенко, своїм указом відправляє Коломойського у відставку з місця ОДА Дніпропетровська, після чого Ігор Валерійович заявляє, що йде з політики.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Компромат і чутки

Періодично ім'я Ігоря Коломойського спливає в різних конфліктах бізнесу, невеликих скандалах, судах і зв'язках з особами з великої політики.

За версією сайту «Україна Кримінальна» «Приват» швидко розрослися тільки завдяки постійному протекторату від Павла Лазаренка, з яким у Коломойського були дуже хороші стосунки.

Так Коломойський і його «Приват» побічно за версією багатьох ЗМІ вважаються найбільшим рейдером країни.

Недовго, але ходили чутки про те, що Коломойського аж надто цікавить Тіна Кароль, і що, можливо, у них роман. Однак для підтвердження немає жодного доказу, тому це прийнято вважати всього лише чутками.

Фотографії

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Відео

У 2012 році великий ажіотаж викликав запис розмови Коломойського і Кернеса. Аудіозапис швидко розлетівся по всьому Інтернету. У розмові з Кернесом Коломойський розповідає про рейдерське захоплення в 2000-му році компанії «Балцем», яка була одним з найбільших цементровиробників Європи. А також Кернесу давали завдання припинити існування бізнесу двох харківських підприємців.

Відео: Телефонна розмова Коломойського з Кернесом

03.03.2014 Назвав Володимира Путіна «маленьким шизофреніком» на зустрічі з активом Дніпропетровської області.

Відео: Путін - маленький шизофренік

Посилання

Сторінка на Фейсбук
Профіль в Твіттер