Журналісти з'ясували, що в Україні існує і активно діє відділ воєнізованої охорони під назвою "Безпека життя". Він входить в структуру Національної поліції, що є незаконним. Співробітників цього підрозділу можуть використовувати для захисту приватних або політичних інтересів оточення керівництва МВС. Все це стало відомо з розслідування програми «Схеми».

Так, за даними журналістів, вперше працівників воєнізованої охорони ідентифікували на мітингу біля САП 17 липня, на якому стався напад на голову правління ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна. Незабаром їх бачили під час акцій протестів проти незаконної забудови в Ірпені, де вони були на боці забудовника. Крім того, співробітники відділу були помічені на суді над сином Арсена Авакова, коли йому обирали запобіжний захід.

Журналістам вдалося отримати положення про діяльність відділу "Безпека життя" за підписом його керівника Костянтина Баханова. Незалежні юристи проаналізували цей документ і дійшли спільної думки про те, що створення і функціонування цього формування є незаконним, а діяльність його співробітників не підпадає ні під дію закону «Про Національну поліції», ні під дію закону «Про охоронну діяльність». Відомо, що відділ був утворений 31 травня 2017 наказом керівника Департаменту поліції охорони Національної поліції.

«Керівник Департаменту поліції охорони не має повноважень для створення таких відділів - підрозділів і так само не має права ними керувати», - стверджує юрист Євген Крапивін.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Однак, за словами юристів, в поліції все ж спробували передбачити "юридичну лазівку" - положення від 2015 року, яким керівник Нацполіціі дозволив керівнику поліції охорони створювати додаткові організації та установи.

Ілля Ківа

Як з'ясували журналісти, співробітники "Безпеки життя" є цивільними особами і, згідно з положенням про відділ, можуть використовувати спецзасоби, і, в додаткових випадках, навіть зброю. "Вони створені незаконно, тому по факту не мають повноважень на використання як вогнепальної зброї, так і спеціальних засобів, і взагалі охоронною діяльністю займатися вони не можуть", - додає Крапивін.

Також юристи відзначають, що всі співробітники відділу воєнізованої охорони у випадках спірних ситуацій або порушення законів не будуть нести такої відповідальності, як атестовані поліцейські. У департаменті поліції охорони журналістам повідомили, що цей відділ повністю утримується не за рахунок бюджету, а за гроші, надані за послуги охорони. Але на питання, скільки ж заробив цей відділ, відповіді поки не надали. Тому експерти припускають, що "Безпека життя" є комерційною організацією.

Арсен Аваков

У прес-службі МВС на запит журналістів «Схем» відповіли, що всі підрозділи, установи та організації в структурі Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ "створені і функціонують відповідно до вимог законодавства України і нормативно-правових актів, що регламентують діяльність міністерства та центральних органів виконавчої влади, ним координуються і направляються".

Нагадаємо, ГПУ вирішила розібратися в екстрадиції бійця АТО.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Пшонку з сином і Азарова-молодшого чекають в Україні.

Також портал "Знай.ua" писав, що НАБУ взялося за улюбленця Авакова.