Зниження ціни вугілля до 1800 грн за тонну, що запропоновано законопроектом 8626, призведе до закриття українські шахти та знищить вітчизняну вугільну галузь. Про це під час комітетських слухань у Верховній Раді заявив голова профспілки гірників Михайло Волинець, пише Обозрєватєль.

Михайло Волинець підкреслив, що саме прив’язка ціни українського вугілля до міжнародних індексів через формулу Роттердам+ дало додаткові кошти українським шахтарям. «Сьогодні ціна на вугілля на державних шахтах складає 2535 гривень. А в Роттердамі ціна 2800 гривень. А ми ж пам’ятаємо, коли в 2014-2015 році перестали виділяти гроші держпідтримки для вугільних шахт, і забрали вугілля по 800 гривень. Лише з 1 квітня 2016 року стали поступово піднімати ціну, пам’ятаєте, до 1100, 1240, 1500 і т.д. І саме такий підхід дав можливість наблизитися до ринкових цін, так само, як на нафту, на газ, на електроенергію, і на вугілля. І це дало для вугільних шахт додатково 7,5 мільярда гривень».

Голова профспілки зазначив, що наразі заборгованість по заробітній платні перед шахтарями складає 815 млн грн, без впровадження формули Роттердам+ заборгованість була б на рівні 8,5 млрд грн. «І тоді ні школи, ні дитячі садки, ні шахтарські міста просто не функціонували б. Шахтарі, можливо, переселилися б до Києва разом зі своїми сім'ями, і ми тут займалися б цими питаннями», - каже він.

Михайло Волинець заявив, що здивований ініціативою депутатів щодо зниження ціни вугілля. Особливо здивований діями Вікторіі Войцицькою, яка є автором законопроекту, адже вона бачила, як живуть шахтарі та відстоювала збереження від закриття низку шкіл у шахтарських містах.

«Чи не доцільно нам зараз сконцентрувати кошти і в вугільній галузі, і в теплогенерації, переоснащати блоки теплових електростанцій на постачання газового вугілля, зберегти робочі місця? Україна має запаси вугілля на 830 років споживання. Розвідані запаси нафти на 33 роки. Запаси природного газу власного на 26 років. Крім того, Україна входить у вісімку країн з найбільшими запасами вугілля. У нас ще є шахти, інститути, вся базова промисловість, для того щоб ми могли якщо не зберегти, то хоча би зберегти на даний період вугільну галузь», - підкреслив він.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, народні депутаті подали у Верховну Раду законопроект 8626, яким пропонується забрати частину повноважень в НКРЕКП по формуванню тарифів на електроенергію, а також знизити ціну вугілля для потреб теплової генерації до 90% від міжнародних індексів та прибрати вартість доставки. Така ініціатива, за словами експертів, вигідна виключно імпортерам вугілля.