Барна Степан: відкриймо таємну завісу особистого життя народного обранця. Що ж приховує від народу губернатор Тернопільської області, який у 2015-му задекларував менше всіх доходів серед усіх українських губернаторів? Перед вами - його досьє з усіма таємницями.

Біографія

Степан Барна 1979 року народження. Народився 9 жовтня.

Знак зодіаку: Терези. За східним гороскопом: рік Жовтої Земляний Кози (Вівці).

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Степан Барна - «порошенковець». На перший погляд, його діяльність абсолютно позитивна. Але як ІТ-компанії, з якою він тісно пов'язаний, вдалося виграти 7-мільйонний тендер на будівництво ОДС? Усе тому, що тут «балом» правлять певні особи.

Степан Барна
Степан Барна

Сім'я

В одному з інтерв'ю Степан Степанович зізнався, що перші свої гроші заробив разом з рідним братом Олегом на поїздках до Одеси. До речі, з ім'ям брата пов'язаний ряд яскравих скандальних епізодів. За словами Барни-молодшого, вони возили туди поїздом з Нагорного, де народилися і виросли, м'ясо, ковбасу. Поставки нібито здійснювали в місцеві магазини та ресторани.

Сім'я: дружина - Тетяна Петрівна, дочка - Софія. Дружина працює в Управлінні молоді та спорту Тернопільської міськради. На публіці його дружину не бачать. Все тому, що перша леді області, як вона сама зізналася ЗМІ, займається здебільшого домашньою роботою, вихованням дочки, створює домашній сімейний затишок. Дружина колекціонує слоників. В її колекції їх понад 300 штук.

Познайомила пару подруга. Це відбулося, коли вони обидва вчилися на другому курсі педагогічного інституту. Тетяна - на факультеті початкових класів, Степан - на істфаку. Зустрічатися почали через два роки. Весілля зіграли 11 жовтня 2003 року на Шумщині, звідки Тетяна родом.

У шлюб вступали в кафедральному соборі Тернополя. Звідти всі гості вирушили в Шумськ. На весіллі були присутні близько сотні гостей: по 50 осіб з кожного боку. Всі клопоти взяли на себе батьки.

Освіта

Його автобіографія, яка розміщена на офіційному сайті Тернопільської ОДА, свідчить про те, що Степан Степанович багато років присвятив освіті.

Степан Барна
Степан Барна

У 17 років, після закінчення Ягельницької середньої школи, вступив до Тернопільського педінституту. Навчався на історичному факультеті.

З 2001 по 2004 роки - в Інституті політичних та етнонаціональних досліджень НАН України з відривом від виробництва (аспірантура).

У 2004 році закінчив Інститут післядипломної освіти Тернопільської академії народного господарства, спеціальність - «менеджмент організацій».

Кар'єра і бізнес

З квітня 2015 року - голова Тернопільської області. До свого обрання - депутат Верховної Ради, займався переважно суспільно-політичною діяльністю та бізнесом.

У різні роки працював головою Громадського центру ВГО «Наша Україна» і ВО «Молодіжний Союз Наша Україна». 2011-2012 рр. - заступник директора спільного україно-німецького підприємства «Тер - Бау - Гіпс». Наступні два роки до депутатства - заступник директора ТОВ «Протекшн груп». Член партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Компромат і чутки

Цікаво, що засновниками «Протекшн груп» були впливові люди: батько нардепа від БПП Тараса Юрика та заступника голови ОДА Юрія Юрика, другий засновник - нардеп від «Народного фронту», колишній міський голова Тернополя Роман Заставний. Співзасновник компанії - Галина Петрівна Сірант, дружина глави Лановецької райдержадміністрації. Очолює «Протекшн груп» її син Олесь.

Степан Барна
Степан Барна

Степан Степанович Барна разом із ними створював цю фірму. І зайняв непогану посаду заступника директора компанії, яка займалася створенням IT-програм, реалізацією проектів у сфері IT-техлогій, програмним забезпеченням для сільськогосподарських підприємств тощо.

Після того, як Степан Барна став на чолі Тернопільської облдержадміністрації, компанія, в якій він раніше працював, виграла тендер на облаштування диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Тернопільській області. Кошторис проекту склав 7 млн. 600 тис. грн.

Згідно з даними офіційного сайту держзакупівель і системи Прозорро, всього ТОВ «Протекшн груп» двічі вигравала тендери, проголошені державними структурами. І в обох випадку вже після призначення Барни головою ОДА.

За даними Агенції новин з Тернополя, екс-мер Тернополя Заставний свого часу не тільки входив до наглядової ради "Протекшн груп", а й успішно туди працевлаштував своїх найближчих соратників Тараса Юрика та Степана Барну.

Не для кого не секрет, що можна підіграти, щоб тендер виграла певна компанія. Як це пояснює сам Степан Степанович? Він каже в інтерв'ю телеканалу «112 Україна»: «Я не буду пояснювати це, я ж не проводив тендер. Насправді там нема в чому дорікати. Просто інших компаній, які змогли б це зробити, немає». Та невже?

У 2015-му Тернопільський глава задекларував менше всіх доходів серед усіх українських губернаторів. Давайте заглянемо, що цікавого є в його декларації за 2015-й рік. Він отримав дохід у сумі 111 тис. 429 грн., з яких 106 тис. 983 - заробітна плата. Ще 4 тис. 279 грн. - дивіденди від банківських вкладень.

Дружина отримала зарплату в розмірі 36 тис. 970 грн. Їй належить квартира в Тернополі (91,9 м²) і 25% приватного підприємства "Фірми "ФАМА". У цій трикімнатній квартирі в звичайній багатоповерхівці на масиві «Аляска» й мешкає сімейство Барнів.

У власності чиновника - 11 тис. 700 м² землі в Нагірянці. І два авта: Daewoo Lanos, 2005 р.в., а також Skoda Superb, 2007 р.в. У декларації за 2017 рік - лише простенький «ланос». Але чи дійсно він їздить на ньому? Чи просто залишив для декларації? Схоже, що так і є. Адже був помічений журналістами за кермом не старого автомобіля бізнес-класу Toyota Camry, який до декларації чомусь не вніс. Як виявилося, на це є своя причина.

Степан Барна
Степан Барна

У одному з інтерв'ю ЗМІ, Степан Барна сказав: «В ОДА є кілька службових автомобілів: всі машини старі, часто ламаються. Це не мій автомобіль, а той, який орендується. А в декларації не повинен відображатися». Судячи, із зовнішнього вигляду, ця Toyota Camry з номерним знаком «7772», яку Барна назвав «старою», 2013-2015 р.в. Напевно, уявлення про погані авто, які часто ламаються, в усіх різні...

Готівкою в Степана Степановича 590 тис. грн., 17,5 тис. доларів, 15 тис. євро. Є заощадження і на банківському рахунку. Внесок дружини в кредитний союз та іншу небанківську фінустанову - 125 тис. грн. Готівкою у неї 5,5 тис. доларів.

25 червня 2014 року Степана Барна потрапив у страшну аварію. Разом із ним в авто перебували два інших представника штабу Петра Порошенка. Більше за всіх постраждав Юрій Юрик, який уже згадувався вище. Рідний брат депутата Тернопільської міськради раніше очолював одне з управлінь міськради.

Юрію довелося ампутувати праву ногу. За словами лікарів, врятувати гомілку потерпілому не вдалося, так як вона була повністю відірвана від колінного суглоба. У нього також були зафіксовані відкриті множинні переломи обох кісток лівої ноги і множинні рвані рани.

Авто после аварии

ДТП сталося в Рівненській області, біля села Бранів Корецького району, на шляху з Києва до Тернополя. Вони їхали на авто «Хонда-Акорд». Машина перетворилася на купу металобрухту. Водій «Хонди» врізався в дорожню огорожу через те, що вантажівка, яка рухалася попереду, здійснила небезпечний маневр. Керівник виборчого штабу Порошенко Степан Барна та третій учасник ДТП у результаті автопригоди особливо не постраждали.

Останні новини, що стосуються особистості Степана Барни «надуті». Відмінні показники: ремонт доріг, передові інновації, успіхи регіону - сильна економіка, комфортні умови для ведення бізнесу. Але ці тенденції, напевно, стосуються, лише сильних світу цього, та вже аж ніяк не простого народу.

Фотографії

Степан Барна та Петро Порошенко
Степан Барна та Петро Порошенко

Степан Барна
Степан Барна

Степан Барна
Степан Барна

Відео

Посилання

Фейсбук.

Твіттер.

Інстаграм.

Офіційний сайт, Тернопільська обласна державна адміністрація.