Синютка Олег - губернатор Львівської області, який для того, щоб керувати, навчився добре служити. І заробляти непогано. Тільки всі гроші - на рахунках його дружини. Дізнайтеся, в чому ще хитрує та лукавить чиновник.

Біографія

Народився 14 лютого 1970 року.

Водолій. За східним гороскопом: рік Сталевого Собаки.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Захоплення: футбол. У дитинстві та юнацтві грав за сільську команду «Сокіл». У 2002 році заснував Івано-Франківський футбольний клуб «Ураган».

Пробивався до владних вершин, заручившись спочатку підтримкою Садового, який запросив його до Львова на посаду директора департаменту, потім - заступника голови. Їхня дружба тривала роками.

Олег Синютка
Олег Синютка

Потім Синютка зрозумів, що заслуговує на більше. Олег Михайлович залишив Садового. Адже на нього чекала велика удача - сам Порошенко зауважив потенціал свого підопічного. І призначив його головою Львівської ОДА. Призначення на крісло губернатора аналітики розцінили як дію, спрямовану на зміцнення в регіоні пропрезидентського Блоку Петра Порошенка. Його партія за допомогою губернатора повинна зайняти на Львівщині чіткіші позиції.

З моменту призначення на посаду Синютка намагається всіляко підігравати Петру Порошенко. Ось що він сказав у одному з інтерв'ю: «Я є чітким прихильником президентської моделі». Більш того, він не тільки підтримує пропрезидентську політику, а й звинувачує Садового в ряді помилок, допущених ним в управлінні містом.

Сім'я

Народився в Тернопільській області - селі Куропатники Бережанського району.

Сім'я: дружина - Наталія Геннадіївна, діти - дочка Ірина, син Андрій. Відомо, що його дружина - колишній податківець, зараз працює в Національному університеті "Львівська політехніка". На всі світські заходи чиновник приходить один.

Ось що сказав він із цього приводу в одному з інтерв'ю: «Вона - людина високо інтелекту, найкраща мама і неперевершена дружина. Дуже шкода, що вона дуже багато часу змушена приділяти дітям, а не світським заходам. Дружина не дуже любить бути в світлі Юпітера. Вона, в першу чергу, я вважаю, є доброю людиною. І будь-яке інтерв'ю, або будь-який виступ у неї, напевно, вийде найкращим і, можливо, кращим, ніж моє». Гадаємо, що коментарі тут зайві.

Освіта

У 23 роки закінчив Прикарпатський університет, спеціальність - «учитель історії». Через 2 роки отримав ще один диплом у цьому ж університеті, спеціальність - «економіка та управління».

Олег Синютка
Олег Синютка

Кар'єра і бізнес

Учителем Олег Михайлович не працював. Його автобіографія трудової діяльності починається з СТ «Маслосоюз». З 1995 року протягом шести років він був головою цього об'єднання в Івано-Франківську. Протягом 2001-го року - в. о. директора ТОВ «Івано-Франківське АвтоЗАЗ-ДЕУ».

Наступних чотири роки - заступник голови Івано-Франківська. У 2006-му - депутат Івано-Франківської облради, директор департаменту економічної політики міськради, Львівська область.

Пост першого заступника глави міста Львів зайняв з 2007-го. Очолив Львівську обласну державну адміністрацію з 26 грудня 2014 року. З 2015 року новий радник голови Львівської ОДА - Роман Матис.

За два перших роки глава ОДА встиг виконати 22 власних обіцянки, тобто 39% від загальної кількості. У рейтингу відповідальності губернаторів областей посів 11-те місце.

Компромат і чутки

У одному з інтерв'ю Олег Михайлович зазначив: «Мені всього в житті вистачає. Статку, який я заробив, мені достатньо. Я можу дозволити собі бути чесним». Але чи такий уже чесний він насправді? Спробуємо розібратися.

Синютку звинувачували в нецільовій розтраті коштів на євро 2012. Йшлося про суму в розмірі понад 7 млн. грн., призначеній для будівництва стадіону в місті Львів. У червні 2010 року проти нього було порушено кримінальну справу. Але незабаром призупинено.

Під стінами ОДА неодноразово проводилися мітинги. Люди змушені були приїжджати до Львова через те, що чиновники продовжували лобіювати інтереси двох основних перевізників, а ті не могли повноцінно виконувати свою роботу. Однак вийти поговорити з людьми губернатору не хотілося. Він продовжував сидіти в своєму зручному кріслі, слухаючи їхні крики. Напевно, простий народ не входить у інтереси еліти.

Найбільше українців обурив факт «показового виступу» Сінюткіна: коли він саджав дерева у дворі ОДА. І йому постелили килим зі штучної трави. Чиновника порівняли тоді з Януковичем, у якого був золотий унітаз, але навіть той садив дерева без спеціальних доріжок. Дивно ще, що садив голова ЛОДА дерева не із золотою лопатою в руках...

Синютка - губернатор дуже щедрий. Роздарував незрозуміло кому 15 ділянок для дач біля озера Наварія (недалеко від сіл Наварія і Малечковичі Пустомитівського району Львівської області). Інформацію про людей, які отримали наділи, у Львівській ОДА не захотіли ЗМІ надавати.

Декларація за 2016 рік: згідно з документом, нерухомості в Олега Синютки взагалі немає. Та й дружині належить лише 50% квартири в Івано-Франківську площею 44,6 м². У власності третьої особи, Тимченко Ганни Степанівни, - квартира 174,6 квадратів у Львові та автомобіль Honda Accord, 2009 р.в.

Олег Синютка з дружиною
Олег Синютка з дружиною

До речі, їздить на Honda Accord здебільшого дружина. Вона відвозить дітей до школи та їздить у своїх особистих справах. Губернатор пересувається на службовій Škoda Octavia або на Mercedes-Benz. Найчастіше їздить на Škoda Octavia. Mercedes-Benz використовує для виконання представницьких функцій: коли зустрічає високопоставлених осіб або іноземні делегації.

Корпоративні права: ТОВ "Івано-ФранківскоеАвтоЗАЗ-ДЕУ" - 66,5% власності дружини. Вона ж є кінцевим бенефіціарним власником (контролером). Її зарплата за 2016 рік - 49 тис. 812 грн. Загальна кількість відсотків у найрізноманітніших банках (ПАТ "ОТП банк", ПАТ "Кредобанк", ПАТ "Діамантбанк" тощо): 134 тис. 688 грн. Дохід від зайняття підприємницькою діяльністю дружини - 634 тис. 235 грн.

За декларацією виходить, що Олег Михайлович Синютка - дуже бідний губернатор. Отримав скромні відсотки - всього лише 318 грн. Зарплата Олега Михайловича - 174 тис. 254 грн.

Отримані відсотки - власність дружини. І всі заощадження належать саме їй. Не станемо перераховувати, скільки грошей на її різних банківських рахунках, оскільки список досить довгий. Зазначимо загальну суму в різних валютах: 79 тис. 686 доларів, 61 тис. євро та майже мільйон гривень - 881 тис. 882 грн. Якщо все перевести в гривні, сума виходить кругленькою: більше 5 млн. грн.

Останні новини стосуються бажання губернатора відвадити українців працювати за кордоном. Робити це голова Львівської обласної державної адміністрації має намір за допомогою... буклетів. З метою боротьби проти виїзду українців на роботу в інші країни, чиновник також активізував інформаційну кампанію.

Ось що він написав з цього приводу в соцмережі Facebook: «Несподівано наступили на горло тим, хто хоче, щоб українців не стало на рідній землі й стимулює їх еміграцію, в т.ч. трудову, використовуючи різноманітні методи, але завжди сіючи зневіру у власні сили і майбутнє держави…»

Крім цього, він має намір задіяти редакторів інформаційних видань, де розміщується реклама про працевлаштування за кордоном. Голова ЛОДА впевнений, що необхідно обмежувати таку рекламу. Але тільки чи погодяться вони? Адже за рекламу їм платять гроші. Це ж їхня частина заробітку, яку вони в такому випадку втратять.

На роботі його «охороняють» дві секретарки. Одна з них, пропрацювавши з Олегом Михайловичем вже понад три роки, знає шефа дуже добре. І коли журналісти приходять, ділитися інформацією зі ЗМІ, як і начальник, не поспішає. Стверджує, що він сам не дає інтерв'ю і «футболить» журналістів направо й наліво.

Але іноді їй усе ж таки доводиться йти до нього в кабінет, щоб виконати наполегливе прохання чергового репортера. Але той, як і попередники, виявляється перед зачиненими дверима: «в робочий час особистісні інтерв'ю не дає». А в неробочий час домовлятися потрібно. Але домовитися з ним, виявляється, не так-то просто. Він весь час лукавить і хитрує. А бачачи відеокамери, губернатор Львівської області і зовсім дуже сердиться.

Олег Синютка з родиною
Олег Синютка з родиною

Про те, як він любить оминати відповіді стороною, можна судити з питання щодо вартості його мобільного телефону. У 2010 році у нього був «Нокіа». Синютка займав тоді пост першого заступника голови Львова. І коли у нього запитали, чиновник відповів: «Точно не пам'ятаю, скільки коштує, але десь понад тисячу». Журналісти перевірили тоді інформацію. Виявилося, його мобільний на той момент дійсно коштував понад тисячу, а саме: 11 тис. грн.

Одягається глава ОДА любить не дуже дешево. На ньому - костюми гарної якості, середньої вартості близько 2 тис. доларів. На руці виблискує швейцарський ексклюзив - годинник фірми Candino. Губернатор зазначив, що вони - «давній подарунок, коли були зовсім інші цінності й ціни, зараз ця людина, яка зробила мені цей подарунок, - успішний бізнесмен, а колись ми з ним займалися бізнесом». Аксесуари довіряє підібрати дружині. Вона підбирає парфум, краватки. Дружина каже про себе, що вона - «жахливо вибаглива».

Коли не потрібно сидіти на засіданнях, глава облдержадміністрації із задоволенням відпочиває за кордоном. Ось що він говорить з цього приводу: «Я був у дуже багатьох країнах. Географія моїх подорожей простягається від Сполучених Штатів Америки і до Японії». А скільки грошей він витратив на всі ці подорожі, ми можемо тільки здогадуватися...

Тут варто зазначити, що «бідний» по декларації губернатор навіть найняв собі чартерний літак для польотів у Чехію. Оренда приватного сполученням Львів - Брно, наприклад, обійдеться в суму понад 10 тис. євро.

За словами дружини, вони не можуть дозволити купити собі квартиру або будинок. Можливо у Львові, просто немає нічого такого, що влаштує вищу еліту? Адже якщо розкішні польоти він може собі дозволити, та й заощадження у дружини Наталії – мільйонні, тоді в чому справа? Та й взагалі: звідки в дружини такий казковий добробут? І чи допоможуть Синютці гроші, а також зв'язки, коли народ дізнається всю правду й зрозуміє, хто стоїть при владі Львівської ОДА?

Фотографії

Олег Синютка
Олег Синютка

Олег Синютка
Олег Синютка

Олег Синютка
Олег Синютка

Відео

Посилання

Фейсбук.

Твіттер.

Офіційний сайт, Львівська обласна державна адміністрація.

Контакти, телефон приймальні голови облдержадміністрації: +38 (032) 299-92-05, факс: +38 (032) 261-23-99, kancel@loda.gov.ua