За чотири роки роботи на посаді голови Черкаської ОДА Ткаченко Юрій запам'ятався сумнівними кадровими призначеннями за партійною приналежністю до БПП. Експерти КВУ вважають, що губернатор більше переймається розвитком своєї бізнес-імперії, ніж роботою на користь області. Дізнайтеся подробиці: чи дійсно він використовує свою державну посаду на благо розвитку бізнесу?

Біографія

Народився 12 листопада 1972 року.

Знак зодіаку: Скорпіон. За східним гороскопом: рік Водяного Щура.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

За даними analitika.media, Юрій Ткаченко використовує власне службове становище задля розширення бізнес-активів. У голови Черкаської ОДА 6 джерел прибутку в сфері малого та середнього бізнесу.

Він є співвласником торгової мережі MoLLi. Очолює «Золотоніські сади» та «Золотоніський бекон». Йому належить ринок «Фермерський», ресторан «Ботічелі» в м. еркаси та фермерське господарство під назвою «Воля». Ось такий «скромний» список інтересів губернатора. Як бачимо, сфери бізнесу найрізноманітніші: торгівля, садівництво, тваринництво, ресторанний бізнес, сільське господарство.

Юрій Ткаченко
Юрій Ткаченко

За даними аналітиків Комітету виборців України за 2016 рік, у кадрових призначеннях губернатор не звертає увагу на біографії кандидатів. Експерти КВУ виявили факти, які свідчать про наявність сумнівних призначень. Призначення на посади відбуваються за партійним принципом.

Кадрова політика - один із головних мінусів у роботі голови Черкаської облдержадміністрації. Він віддає перевагу представникам партії "Блок Петра Порошенко". За даними розслідування КВУ, за роки правління Ткаченко в ОДА з'явилися нові малокомпетентні люди.

Оцінюючи ефективність роботи всіх глав обласних держадміністрацій України, експерти в своєму дослідженні дійшли висновку, що діяльність губернатора Черкаської області - незадовільна.

Сім'я

Народився і виріс у м. Болград, що знаходиться в 5 кілометрах від кордону з Молдовою (Одеська область). Зараз губернатор Черкаської області живе біля Дніпра, в селі Коробівка Золотоніського району.

Журналісти «Вечірніх Черкас» побували в гостях у чиновника. Його сімейний будинок одноповерховий. Поруч - два інших невеликих, які належать братам губернатора. У саду багато насаджень - понад сто. На подвір'ї - пес породи угорський кувас.

У центрі двору - гранатове дерево, виготовлене з каменю - гірського туфу. Його подарував друг по бізнесу - Андранік Казарян.

Сімейний стан: одружений. Сім'я: дружина - Марина, діти - молодший син Міша, старший - Микита займається спортивними боями на татамі. У будинку разом із ними також мешкають батько та племінник дружини.

Освіта

Має дві вищі освіти. Навчався в Ізмаїльському державному педагогічному інституті. Закінчив навчальний заклад у 23 роки. Отримана кваліфікація - «учитель молодших класів».

Юрій Ткаченко
Юрій Ткаченко

Через два роки отримує диплом про закінчення Київського інституту банкірів банку «Україна». Друга вища освіта - за фахом «економіст». У цьому ж 2007 році, після закінчення інституту банкірів, захистив кандидатську.

Кар'єра і бізнес

Перший диплом для кар'єри не знадобився. Трудову діяльність розпочав у 1995 році. Протягом чотирьох років працював інженером-аналітиком у Золотоніському відділенні АК АПБ «Україна» Черкаської області. Був також тут начальником служби безпеки та головним економістом.

Після цього протягом року керував Драбівським відділенням АК АПБ «Україна». Наступна посада - директор філії АКБ «Легбанк» у Черкаській області.

Через рік, протягом двох років (з 2000-го по 2002-й) обіймав посаду голови Черкаського регіонального відділення держінноваціонної компанії.

Наступні три роки очолював Черкаське облуправління ВАТ «Державного ощадбанку України». Потім змінив сферу діяльності - перейшов до податкової адміністрації. Очолював Держуправління в Черкаській області протягом п'яти років - із 2005 по 2010 рр.

Практично в цей же період (з 2006 по 2010 рр.) - депутат Черкаської облради V-го скликання, партія - «Наша Україна».

15.03.2014 р. О. Турчинов призначає його на посаду голови Черкаської ОДА. А через півроку, 9.09.2014 р., Петро Порошенко перепризначає його на цю ж посаду.

Компромат і чутки

«Фермерський ринок» - один із комерційних проектів глави ОДА. За даними черкаських ЗМІ, губернатор знищує свого конкурента - ринок, розташований на вулиці Пастеровській. Основний вид діяльності «Фермерського ринку» - надання в оренду та експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Юрій Ткаченко
Юрій Ткаченко

Згідно з інформацією Антикор, співзасновники організації - брати губернатора Ткаченко Дмитро та Радислав, а також Андранік Казарян і Фрунзе Тельмановіч із часткою 25% кожен - 2 млн. 750 тис. грн. Задекларована сума доходу підприємства за 2013 склала кругленьку суму - 10 млн. 100 тис. грн.

Чималі прибутку приносить і бізнес мережі магазинів MoLLi. Роздрібна торговельна діяльність здійснюється в 5 супермаркетах. 4 з них знаходяться в Черкасах і 1 - у самій столиці. Співзасновники - брати Дмитро та Радислав із часткою 50% кожен, у грошовому виразі - 5 млн. 95 тис. 625 грн. Задекларована сума доходу за 2013 рік склала 51 млн. 100 тис. грн.

Переважно ці магазини знаходяться на перших поверхах житлових будинків. Їх забудовник - ТОВ «Надія», номінальний власник якого - Андранік Казарян. За 2013 сума доходу підприємства за декларацією - 15 млн. 300 тис. грн.

Крім цього, є ще ВК «Струмок», що займається вирощуванням зернових і технічних культур. Співзасновники - брат губернатора Дмитро, Фрунзе Казарян, Сергій Барвет. Співзасновники ТОВ «Золотоніська індича фабрика», що займається розведенням домашньої птиці, - брат голови ОДА Дмитро (він же керує підприємством), Фрунзе Казарян, Грач і Давид Манукян. Керівник підприємства - брат голови ОДА Дмитро Ткаченко. Одноосібний власник ТОВ «Золотоніський Бекон» (розведення свиней) - Андранік Казарян.

ТОВ «Золотоніські сади» з площею 176,5 га землі (вирощування зерняткових і кісточкових фруктів) належить Фрунзе Казаряну. У власності перерахованих вище підприємств - гектари землі, величезні доходи.

Брат голови ОДА Радислав - керівник філії Черкаської дирекції АТ «Індекс-Банк». Другий брат, Дмитро, який, як і Родислав, неодноразово згадувався вище в якості співзасновників ряду компаній, є також власником туристичного агентства «Феєрія Мандрів».

А тепер - жіночий підряд. Дружина губернатора Марина також займається бізнесом. Вона - підприємець у сфері перукарських послуг. На неї зареєстровано салон краси в Черкасах «Леді Стар». Основний вид діяльності сестри дружини Тамари Борис - ресторанний. На неї зареєстровано ресторани «Два гуся» і «Боттічеллі».

І поки губернатор облдержадміністрації разом із родичами та вірменськими друзями продовжує збагачуватися, Черкаська область, за підсумками рейтингу КВУ, має досить погані соціально-економічні показники. У регіоні один із найнижчих обсягів виконання будівельних робіт і темпів прийняття в експлуатацію житла. Крім цього, експерти відзначають практичну відсутність залучення іноземних інвестицій у регіон.

Фахівці також відзначають відсутність належної комунікації з суспільством із боку глави області. А також його бездіяльності в боротьбі з корупцією. У черкаських ЗМІ зафіксовано кілька інцидентів, які вказують на можливі корупційні складові в діяльності губернатора.

Так, під час перебування на посаді в 2016 році, голова Черкаської облдержадміністрації присвоїв 177 гектарів землі пасовищ і сінокосіння в адміністративних межах села Білозір'я Черкаського району. За даними черкаських ЗМІ, є підставна особа - Борис Олександр Олександрович, який нібито отримав в оренду земельні наділи для фермерствування на тривалий термін - до березня 2023 року.

Юрій Ткаченко
Юрій Ткаченко

Станом на 7.06.2016 р, ширма губернатора і комерційний директор ТОВ «Золотоніський бекон» - одна особа. За даними виписки з єдиного держреєстру юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань, він не є ні підприємцем, ні засновником фермерського господарства. До речі, прізвище сестри дружини губернатора Тамари – Борис, тож не виключено, що Олександр Олександрович є її чоловіком.

Декларація Юрія Ткаченко за 2015 рік демонструє наявність трохи більше 12 гектар землі. На цій ділянці в селі Коробівка знаходиться і їхній із дружиною будинок площею 462,90 квадратів. Будинок і земля в їх власності навпіл: кожному з подружжя належить по 50%. У Черкасах у дружини є квартира (76,70 м²). Їй також належить 252,80 м² нежитлового приміщення в обласному центрі. Трохи більше 1 гектара землі в Коробівці та більше 6 гектар у Вільхах Золотоношеского району, звідки вона родом.

У 2015-му Ткаченко Юрій Олегович декларує також Land Rover Range Evoque, 2012 р.в., який знаходиться у власності дружини. І Lexus LS600HL, 2010 р.в. що належить ТОВ "Золотоношескій бекон". Раніше цей Lexus чиновник у деклараціях узагалі не вказував. Коли черкаські журналісти задалися цим питанням, губернатор стверджував, ніби це авто не його, а батька, який, у свою чергу, взяв його в «Золотоніському беконі».

Декларує корпоративні права подружжя на ТОВ "Сяйво-плюс". Вартість у грошовому вираженні - 2 млн. 537 тис. 228 грн. Її дохід від заняття підприємницькою діяльністю - 978 тис. 215 грн. Декларант не вказав, скільки готівки у сім'ї. У банку - 7 тис. 477 доларів.

У 2017 вказав у декларації 11 тис. 168 доларів на банківському рахунку дружини та 610 тис. 200 грн. готівкою. У нього самого, згідно з декларацією, немає ні копійки заощаджень.

Фотографії

Юрій Ткаченко
Юрій Ткаченко

Юрій Ткаченко
Юрій Ткаченко

Юрій Ткаченко
Юрій Ткаченко

Відео

Посилання

Фейсбук.

Офіційний сайт, Черкаська обласна державна организація.

Адреса: 18000, бульвар Шевченка, 185, Черкаси. Телефон для довідок (ОДА): +380 (472) 37-42-69.