Міністри закордоннних справ України та Угорщини Павло Клімкін та Петер Сіярто досягли певного прогресу в конфлікті між Будапештом і Києвом.

Зустріч політиків відбулася в понеділок, 15 жовтня, на полях засідання глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі, передає DW.

За словами обох чиновників конфлікт між країнами ще не вирішено. Сіярто заявив, що Угорщина продовжить блокувати засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів.

Міністр Угорщини розповів про закон про освіту:

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Коли мова йде про дії, на жаль, ми поки не побачили ніякого прогресу".

Зазначимо, що на розгляді Верховної Ради знаходиться законопроект про продовження перехідного стану до 2023 року. Більш того, Україною були підписані рекомендації Венеціанської комісії у річній програмі співпраці з НАТО.

Уповноважений і "огидна петиція"

Клімкін переконаний, що "по деяких питаннях є прогрес". Він розповів, що вирішилась проблема з назвою посади уповноваженого щодо Закарпаття.

"Повністю домовилися, що назва буде іншою".

Прем'єр Угорщини заявив, що Клімкін пообіцяв звернутися до парламенту, аби той зняв з розгляду через суд петицію про депортації в Угорщину громадян України, які мають і угорське громадянство.

"Я дійсно тримаю кулаки за Павла (Клімкіна. - Ред.), що він зможе досягти прогресу щодо цієї огидної петиції", - говорить Сіярто.

За словами Клімкіна "ця петиція суперечить українському законодавству", і Верховній Раді вирішувати, що з цим робити.

Сіярто заговорив і про сайт "Миротворець", на сторінках якого опубліковані імена сотень українських чиновників, які мають угорські паспорти.

"Я попросив мого колегу вирішити це питання, тому що воно несе загрозу угорцям, які живуть на Закарпатті. Ми б хотіли, щоб їхню громаду розглядали такою, що усилює стосунки між Україною і Угорщиною, а не такою, яка розділяє".

Висилка консулів

Сіярто вважає, що консул Угорщини, якого Київ вислав з Берегово за роздачу угорських паспортів, не порушив ні національних, ні міжнародних норм.

"Він порушив українське законодавство. Також він закликав приховувати факти видачі (угорських паспортів - Ред.). Яким чином ми можемо це терпіти?", - зазначив український міністр.

"Нам треба знайти шлях, так як знайти спільну мову з Угорщиною, це - складний шлях", - підсумував Клімкін.

Сіярто, зі свого боку, теж зазначив, що хотів би "зміцнювати і поліпшувати відносини".

Нагадаємо, що Угорщина пішла на зустріч Україні.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа" нова "качка" Угорщини про Україну переплюнула навіть "поїдання немовлят".

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що український депутат підло поїхав скаржитися в Європу.