Росія не дасть Раді Європи (РЄ) можливість виключити себе з його членів – у Кремлі пообіцяли не доставити "такої радості".

Якщо Росію вирішать виключити з РЄ, вона сама вийде з її складу. Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю каналу Euronews, яке вийшло 16 жовтня.

За словами Лаврова, Росія не надасть Раді Європи можливість виключити себе з її членів і при необхідності піде сама.

"Не думаю, що участь в Раді Європи для Росії важливіша, ніж участь Росії в Раді Європи для європейських країн. Це моя тверда позиція", - сказав глава російського МЗС.

За його словами, Москва вступала до Ради Європи для забезпечення "загальноєвропейського, універсального, правового та гуманітарного простору".

"Якщо вони хочуть виключити Росію з Ради Європи, ми їм такий радості не доставимо - підемо звідти самію Нехай ті (а їх більшість), хто розуміє всю провокативність цього задуму дуже невеликої, але галасливої групки країн, з цими країнами попрацюють ", - сказав Лавров.

При цьому Лавров завив, що Росія, незважаючи на санкції, "справно платила всі належні членські внески" до літа 2017. Тому, за його словами, як тільки "права Росії в Раді Європи будуть відновлені", вона готова повністю виплатити внески в організацію.

Нагадаємо, що Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року - відразу після анексії Криму і початку військових дій на Донбасі.

28 січня 2015 року асамблея продовжила санкції. В знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ до кінця 2015 року. Росія відмовилася подавати заявку на підтвердження повноважень на 2016-й і 2017 роки. РФ також не бере участь в роботі ПАРЄ і в цьому році.

У вересні 2017 року віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой заявив, що Росія не буде фінансувати ПАРЄ в 2018 році. До слова, сума щорічного внеску Росії на фінансування ПАРЄ становить близько € 40 млн.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

29 червня 2018 року профільний комітет ПАРЄ запропонував повернути представникам Росії право голосу в певних ситуаціях і пом'якшити санкції. Зокрема, під час виборів нового генерального секретаря Ради Європи.

Глава української делегації і віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв заявив, що піде у відставку з посади в разі повернення Росії до організації.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні у вівторок, 9 жовтня, відмовилася голосувати за відміну санкцій для Росії. Таким чином російській делегації не дали безкарно відновити свої права, які вона втратила в 2014 році після анексії Криму.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Генеральний секретар ПАРЄ Торбйорн Ягланд заявив, що готовий виключити Росію з Ради Європи, якщо вона не почне знову платити внески до бюджету ради.

Також "Знай.ua" писав, ПАРЄ визнала провину Росії у війні на Донбасі.