Російську Федерацію можуть виключити зі всіх статутних органів Ради Європи, якщо вона не почне знову платити внески до бюджету ради.

Про це заявив Генеральний секретар ПАРЄ Торбйорн Ягланд, повідомляє "УП".
Виступаючи на дебатах про майбутнє Ради, Ягланд пояснив, що статут дозволяє виключати державу з організації, яка припинила платити членські внески. У такому випадку КМРЄ - Комітет міністрів Ради Європи (виконавчий орган ПАРЄ - ред.), може повноправно виключити Росію з ПАРЄ і самого КМРЄ.

Генсекретар вважає, що стосовно Росії необхідно накласти санкції аж до виключення з ПАРЄ, якщо вона продовжить цю політику.

"За статутом, якщо держава не платить два роки, застосовується стаття 9. Два роки (російських неплатежів) будуть в червні наступного року. І я вважаю, що після цього Комітет міністрів не просто може, а повинен застосувати статтю", - заявив він.

Генеральний секретар ПАРЄ Торбйорн Ягланд вперше публічно допустив, що через конфлікту, що склався, Росія може бути виключена з організації. До цього генсек категорично виключав такий варіант.

"Абсолютно неприпустимо терпіти, щоб країна, яка до сих пір тут, не платила внески. Не можна бути наполовину членом, наполовину ні, це було б катастрофою для всієї конвенції", - додав він.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Ягланд підкреслив, що якщо Росію виженуть з ПАРЄ, організація відкорегує свій бюджет.

"Якщо стане ясно, що Росія виходить (Russia is out), то я негайно запропоную Комітету міністрів відкоригований бюджет Ради Європи", - пояснив він.

Генсек зазначив, що офіційно представить цю позицію на зустрічі Комітету міністрів в кінці поточного тижня.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні у вівторок, 9 жовтня, відмовилася голосувати за зміну санкційних правил для Росії.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Москва заблокувала внески до Ради Європи, які призначалися для фінансування Парламентської асамблеї (ПАРЄ).

Також "Знай.ua" писав, ПАРЄ визнала провину Росії у війні на Донбасі.