Якщо українському чиновникові є що приховувати, він буде ухилятися від прямих запитань, прикриватися вигаданими показниками, піариться. Олексію Муляренко некомфортно говорити на незручні теми. Простіше відмахнутися й не коментувати гострі запитання. Але така поведінка досить дивнеа. Давайте придивимося до діяльності цього чиновника.

Біографія

Народився 15 жовтня 1976 року.

Знак Зодіаку: Терези. За східним гороскопом: рік Вогняного Дракона.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Олексій Маляренко не тільки губернатор Рівненської ОДА. Він є також заступником голови правління громадської організації «Асоціація працівників будівельної галузі міста Рівне та Рівненської області», член правління громадської організації «Українська Локсмайстер Федерація».

Він надає всебічну підтримку в утвердженні Помісної Української Православної Церкви, чим дуже пишається. Тільки ось розлучатися зі своїм бізнесом, як і більшість інших українських чиновники, не бажає.

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

Рівненська облдержадміністрація на чолі з Олексієм Муляренко усувається від вирішення важливих для суспільства області проблем. Дізнайтеся, чому губернатор голосував за зміну цільового призначення земельних ділянок на Басовому Куті? І чому він так не любить спілкуватися з журналістами?

Сім'я

Дитинство та юність пройшли в місті Рівне.

Сімейний стан: одружений. Сім'я: перша дружина - Олена Владиславівна. Її місце роботи - ТОВ «Сталь М» (сімейний бізнес). Діти: сини Андрій, Іван, дочка Аріна. Друга дружина: Наталія Петрівна Фірко. Діти від другого шлюбу: син Олексій, пасинок Юрій.

17 лютого 2017 одружився вдруге. Обраницею голови Рівненської ОДА стала жінка, яка очолювала Волинську обласну організацію ООО «Удар». У 2012 році вона працювала з командою політичної сили на Рівненщині. Пара нібито знайшла на політичному тлі загальні інтереси. А з часом їх знайомство та близьке спілкування переросло в більш глибокі почуття.

Волинським ЗМІ губернатор сказав, що дата весілля вибрана не випадково. За його словами, це символічні цифри, щоб сім'я була щасливою. Після весілля його дружина не планує займатися політичною діяльністю. Вона хоче повністю присвятити себе сім'ї, дому та дітям, тому що пара планувала поповнення сімейства. Під час весільного торжества був помітний кругленький животик нареченої.

Незабаром після весілля у них народився син, якого назвали на честь батька Олексієм. У його обраниці Наталії є син від попередніх стосунків. Святкували весілля в колі родичів та близьких людей. Вінчання відбулося в Покровському соборі.

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

Весільну сукню для нареченої шила відома рівненська дизайнерка Анжела Мельник. Весільне торжество відзначали в заміському готелі-ресторані "4х4". Музичний супровід забезпечив луцький гурт "Чорні черешні" та струнний квартет із Луцька.

Освіта

У 18 років після закінчення Рівненської загальноосвітньої школи №11 вступив до Харківського економіко-гуманітарного інституту (нині - Міжнародний економіко-гуманітарний університет ім. академіка Степана Дем'янчука). У 1998 році отримав диплом за спеціальністю «менеджер-економіст, викладач економіки».

Кар'єра і бізнес

Трудову діяльність розпочав у 25 років. І відразу зайняв крісло начальника ділянки ПП «Мет-Експо». Пропрацювавши тут трохи менше року, став заступником директора Луцької філії цього ПП.

Наступні п'ять років займався приватною підприємницькою діяльністю: виготовленням броньованих дверей. До 2013 року засновник ПП «Сталь-М» був директором власного підприємства з виробництва броньованих та протипожежних дверей.

З 2008 року - координатор благодійного проекту «Наші діти». У 2008-2009 рр. - співкоординатор благодійних проектів: «Врятуй життя» і «Наше серце дітям!» В 2010-2014 рр. - голова виконавчого комітету Рівненської обласної організації політичної партії «Удар» Віталія Кличка.

У 2013-2014 роках, під час подій Революції Гідності, займав пост першого заступника коменданта Майдану. У 2014-му працював у апараті ВР України: помічник-консультант народного депутата України.

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

У 40 років став депутатом, секретарем Рівненської міськради. 28 квітня 2016 року Петро Порошенко призначив його головою Рівненської обласної державної адміністрації.

Компромат і чутки

У 2015 році Олексій Віталійович Муляренко декларує три земельні ділянки в Рівному: площею 619 1500 і 2200 кв. м. Невеличкий житловий будинок - 81,10 м². Приміщення магазину непродовольчої групи товарів - 68,40 квадратів. А також будівлю цеху із виготовлення металовиробів із адміністративно-побутовими приміщеннями 1163,80 м².

Із транспортних засобів у його гаражі багато старих авто: Citroen C25, 1993 р.в., Peugeot G5, 1992 р.в., ВАЗ 2104, 1988 р.в. і раритетний ГАЗ М20, 1953 р.в. У оренді - Toyota Highilander 2011 р.в.

Корпоративні права - ТОВ «Сталь-М» - 95%, 5% належали його першій дружині. Але це вже в минулому. З 2016 та 2017 років Олексій Віталійович залишає собі 90% ТОВ «Сталь-М», 10% стають власністю сина Андрія від першого шлюбу. У власності губернатора також 25% ТОВ «Проф Дез Контроль». Він є кінцевим бенефіціарним власником обох компаній. Другий дружині Наталії Петрівні належить 10% «СТД груп Рівне».

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

До речі, щодо ТОВ «Сталь М» Олексій Муляренко в 2016-му давав свідчення в суді. Він не погоджувався з припущенням, передбаченим частиною 2 статті 172-4 кодексу про адміністративні правопорушення, яке забороняє входження в органи правління і наглядової ради підприємств.

Глава ОДА читав на засіданні заздалегідь підготовлену його помічником промову, що зазначене в протоколі не відповідає дійсності. І вчинення адміністративного правопорушення він вважає безпідставним. Олексій Віталійович стверджував, що не входить до виконавчого органу ТОВ «Сталь М». І не є директором цього підприємства з червня 2014 року.

Станом на 18.11.2016 року, пункт 4.6 статуту містив інформацію, що керівництво фірмою здійснює директор, який на ТОВ «Сталь М» є. Олексій Муляренко відзначав, що під час складання протоколу було зазначено, що він не є особою, яка здійснює керівництво поточної діяльності ТОВ і що передав корпоративні права. Тоді чому в декларації у власності Олексія Віталійовича за 2016 і 2017 рр. 90% ТОВ «Сталь М»? Ймовірно, закони для високопоставлених осіб не писані...

Його прибуток від здачі житла в оренду в 2015-му становив 265 тис. 80 грн. Дохід від занять підприємницькою діяльністю першої дружини - 1 млн. 128 тис. 584 грн. Готівкою Віталій Олексійович зберігав 178 тис. доларів, 47 тис. євро, 220 тис. грн. Розмір сплачених коштів у рахунок відсотків за позикою (кредитом) - 198 тис. 325 грн., 170 тис. 923, 43 тис. 535 і 541 тис. 253 грн.

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

У 2017 році список членів сім'ї поповнився. У ньому, крім трьох дітей від першого шлюбу, значиться його друга дружина Наталія Петрівна, пасинок Юрій і новонароджений син від другого шлюбу Олексій.

Утім, багатим губернатор Рівненської ОДА став на родичів, а грошових активів у нього стало менше: 127 тис. доларів, 47 тис. євро, 80 тис. грн. Ймовірно, витрати пов'язані з весіллям. У його другої дружини за декларацією 315 тис. грн. та 23 тис. доларів.

Зарплата сина Андрія (ТОВ «Сталь М») - 48 тис. 160 грн. Його прибуток від занять підприємницькою діяльністю - 75 тис. 998 грн. Тепер уже «Сталь М» стала основним місцем роботи другої дружини губернатора із задекларованою зарплатою в 8 тис. 809 грн.

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», рівень відповідальності губернатора - 39%. Він виконав 14 обіцянок із 36. Позитивні картинки щодо його діяльності «малює» віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко. Під час селекторної наради він зазначив, що Рівненський регіон знаходиться в лідерах серед областей щодо реалізації проектів будівництва сільських амбулаторій.

Тим часом деякі люди незадоволені тим, що відбувається насправді. Ось що написав у коментарі до посту в соцмережі, який стосується цієї проблеми, один із учасників: «Віталійовичу! До Вас на прийом не дійшов, а був у Світлани Кирилівни з питання незакриття ФАПу в с. Матіївка! До кінця року відстояли! Що далі? Вдумайтеся, будь ласка! Дякую зарані за порозуміння».

Однак порозуміння у губернатора немає. Адже він так і не захотів відповідати жителям регіону, чому облдержадміністрація усувається від вирішення важливих для суспільства області проблем. Тим часом глава ОДА хвалиться в мережі Фейсбук, що отримав Орден святого рівноапостольного великого князя Володимира II-го ступеня.

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

Його вручив йому Святіший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет у власній резиденції. Олексій Віталійович був нагороджений Орденом за вагомий внесок із відродження духовності в Україні.

А ось вкладами у розвиток області він навряд чи похвалиться. Місцеві незадоволені тим, що їх керівник голосував за зміну цільового призначення земельних ділянок на Басовому Куті. Адже подібні рішення, за даними місцевих ЗМІ, в подальшому дозволили людям кума Олексія Муляренко забудовувати багатоповерхівками рекреаційну зону поруч із водосховищем.

Ймовірно, саме тому він відмовляється спілкуватися з деякими журналістами. А пропрезидентським ЗМІ дає інтерв'ю охоче. Не хоче він говорити і про будівництво багатоповерхівки поблизу Краєзнавчого музею. А також не має наміру пояснювати свою позицію щодо повернення боргу за дороговартісне медичне обладнання для Рівненського онкодиспансеру та виділених 20 мільйонів коштів.

Навіщо перейматися такими питаннями? І відповідати на гострі? Однозначно, йому є що приховувати. Така поведінка голови ОДА викликає тільки недовіру. Дуже шкода, що високопоставлена особа обласного рівня більше переймається власним бізнесом і збагаченням, відмахуючись від глобальних регіональних проблем.

Фотографії

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко

Відео

Губернатор Рівненської ОДА не любить давати інтерв'ю. Він розмовляє з представниками ЗМІ нахабно і зухвало. Ви можете самі в цьому переконатися, якщо подивитеся відео, де видно, як журналіст «Четвертої влади» намагається з ним поговорити і буквально біжить за ним «по п'ятах».

Глава області відповідає представнику видання, що не відповідатиме на запитання, оскільки «Четверта влада» нібито весь час спотворює факти. На запитання журналіста, які саме, відповідає: «Тільки в письмовій формі». І повертається спиною.

Виходить, що чиновник не хоче відповідати не скільки виданню, а читацькій рівненській аудиторії. Причому такі відмови з боку голови Рівненської ОДА звучать не вперше, а вчетверте. Вони вже стали систематичними. Показову гостинність губернатор надає тільки «потрібним» ЗМІ.

Посилання

Фейсбук.

Офіційний сайт, Рівненська обласна державна адміністрація.

Контакти, адреса: 33028, майдан Просвіти, 1, м. Рівне, Україна. Телефон: + 380 (362) 26-47-88, факс: +380 (362) 26-08-35. Електронна пошта: roda@rv.gov.ua Телефон голови ОДА: +380 (362) 69-51-65, його електронна адреса: prm1@rv.gov.ua