Зовсім недавно Юрій Гарбуз стверджував, що чутки про його відставку з поста губернатора Луганської ОДА недостовірні. Проте 24 жовтня 2018 року Кабмін погодив звільнення чотирьох голів областей, в тому числі Юрія Гарбуза. Дізнайтеся основну причину його звільнення. І які «сюрпризи» зустрічаються в його декларації.

Біографія

Народився 18 листопада 1971 року.

Знак Зодіаку: Скорпіон. За східним гороскопом: рік Металевого Кабана.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Захоплення: полювання на кабана, косулю, оленя, лисицю.

У інтерв'ю виданню «Гордон» Юрій Григорович зазначав, що після армії прийняв рішення піти в ліс, щоб знайти себе. Жив у землянці разом з вовчицею. Ось чому в соцмережі Фейсбук його часом називають «відлюдником» або «Мауглі». Конфліктне сусідство призвело до того, що Юрій убив вовчицю. А вовченят, яких потім знайшов, виходив.

Юрій Гарбуз
Юрій Гарбуз

Після таких розповідей губернатора, багато українців аж надто сильно засумнівалися в психічному здоров'ї політика. Але його це не сильно турбує, адже він продовжив вбивати тварин і навіть брати на полювання свого сина.

Український губернатор Юрій Гарбуз потрапив до топ-десятки чиновників, які були при владі при Януковичі й знову займають чільні позиції.

За даними Діалог.UA, 24 жовтня 2018 року, на засіданні Кабінету міністрів було погоджено звільнення чотирьох губернаторів. У їх числі - Юрій Гарбуз. До речі, ще з літа цього року після того, як у відставку пішов голова обласної Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, у ЗМІ почали ходити чутки про те, що слідом за ним покине свій пост і Юрій Гарбуз.

Нагадаємо, що Донбас після Жебрівського очолив генерал-майор Олександр Куць, який народився, виріс і до середини дев'яностих жив у Росії. Влітку 2018 -го старожила Луганської облдержадміністрації говорив про свою можливу відставку, що ніякого рапорту не подавав і таке питання, за його словами, нібито не піднімалося. Губернатор стверджував, що дана інформація з'явилася «через розрухи в мізках». Але, як виявилося через кілька місяців, чутки перетворилися на реальність.

Сім'я

Дитинство та юність пройшли в смт Мілове (Луганська область, Україна). Назва населеного пункту пов'язана з річкою Мілова, в районі витоку якої пасмом полягають крейдяні відкладення.

Сімейний стан: одружений. Дружина: Ольга Миколаївна, громадянка Росії. Діти: дочка Яна, сини Дмитро та Єгор, прийомний син Микита.

Освіта

У 18 років закінчив Міловську середню школу.

Вищу освіту здобув у 35 років. У 2006 році закінчив Луганський національний аграрний університет, кваліфікація - «менеджер-економіст».

Кар'єра і бізнес

Трудову діяльність розпочав одразу після закінчення школи. Працював у Дібрівській неповній середній школі (Міловський район, Луганська область) старшим піонер-вожатим. Його автобіографія відзначає той факт, що Юрій Гарбуз служив у армії з листопада 1989 року. А в серпні 1990-го вже працював учителем праці та історії. Виходить, що служив він у ВВС всього 10 місяців. Але як таке можливо?

Юрій Гарбуз
Юрій Гарбуз

Після року роботи в Журавській неповній середній школі (Міловський район, Луганська область) засновує й очолює фермерське господарство «Гарбуз Ю. Г.» У 28 років засновує кінний театр. Протягом двох років працював на посаді директора «Козачого кінного театру».

З 2005 року - голова Марківської райдержадміністрації Луганської області. Наступні чотири роки - Марківської райради. 2011-2012 рр. - ніде не працював, значився на обліку в центрі зайнятості. Наступний рік - депутат 8-го скликання, голова фермерського господарства «Гарбуз Ю. Г.» Січень-квітень 2014 року - голова Міловської райдержадміністрації, депутат Міловського райради IV скликання.

29 квітня 2016 року Петро Порошенко призначив його на посаду голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Компромат і чутки

Юрій Григорович Гарбуз живе в двадцяти п'яти кілометрах від Сєвєродонецька. Місце проживання - спортивна база «Олімп», відреставрована за рахунок обласного бюджету. До речі, на церемонію урочистого відкриття бази приїжджав Петро Порошенко.

А через півтора місяця після її відкриття відбувається купівля-продаж спортивної бази. Від імені Луганської обласної державної адміністрації її купує замгубернатора Юрій Клименко. Зазначена на порталі ProZorro вартість - 7 млн. грн. До речі, в сосновому лісі, який примикає до спортивної бази, будуються елітні приватні котеджі.

Юрій Гарбуз
Юрій Гарбуз

А ще на території Луганської області, де діє особливий режим, незаконно видобувають «чорне золото». За даними ряду місцевих ЗМІ, повз блокпостів проїжджають вантажівки, заповнені вугіллям. А голова області Юрій Гарбуз не зважає та каже стосовно цього, що нічого про це не знає. І взагалі не має до вивезення вугілля ніякого відношення.

За даними ЗМІ, на підконтрольній Україні території Луганської області постійно збільшується число незаконних копанок. Кажуть, що до незаконного видобутку вугілля мають відношення чиновники ЛВГА. І неодноразові звернення з цього приводу до влади ні до чого не призводять. У підсумку ніякі заходи із боротьби з нелегальним видобутком вугілля не розпочинаються.

За даними видання Kompromat, радник патронатної служби голови Луганської області Віталій Шведов вважає, що чиновники ЛВГА покривають злочинні схеми. А губернатор у курсі всього того, що відбувається в регіоні. А якщо він нічого не знає, то що він за керівник області?

Більш того, в інтерв'ю ЗМІ губернатор Луганської ОДА говорив, що вугільний бізнес не його і навіть просив журналістів знайти якомога більше інформації з цього приводу, щоб «зустрітися завтра». Тільки ось наступного дня голова Луганщини став невловимим. Знайти та домогтися зустрічі з ним так і не вдалося…

Крім цього, нещодавно з'явилися фото Юрія Гарбуза разом з його сином на фоні вбитих тварин після полювання. Користувачів мережі це дуже здивувало і розлютило. Губернатору навіть довелося дати коментар з цього приводу, але він ні слова не сказав про те, що вбивство тварин - це погано. Лише про те, що його скомпрометували спеціально.

Юрій Гарбуз з сином на полюванні
Юрій Гарбуз з сином на полюванні

За словами Гарбуза, полювання було на вовка і кабана. Всього на полюванні було присутнє 40-50 людей, включаючи Клименко.

"Підстава з полюванням - в тому числі справа рук Клименко. Він там теж з сином був, але на фото всюди себе відрізав. Не можу сказати, що Клименко бездарний, нормально виконує функції, в принципі, ефективний чиновник", - сказав Гарбуз.

Але він стверджує, що на фото не позував.

"І не позував я! І на полюванні не стріляв, нікого не вбивав! Тільки тепер розумію, що все було сплановано заздалегідь. Хтось спочатку сфотографував мене на мобільний, а після вирізав з кадру всіх зайвих, щоб тільки я з сином залишилися на знімку. Після фото запустили в Facebook ", - сказав Гарбуз.

Юрій Гарбуз на полюванні
Юрій Гарбуз на полюванні

Ось тільки на фото помітно абсолютно зворотне.

Декларація губернатора за 2013 рік, коли він був депутатом 8-го скликання, головою фермерського господарства «Гарбуз Ю. Г.» показує, що сума його сукупного прибутку в гривнях становила 78 тис. 830 грн. Цікаво, що ці гроші вказані також у графі «дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна».

Із земельних ділянок на той момент - 2,5 гектара в с. Валуйське Станично-Луганського району Луганської області. А ще цікавіше, що в декларації за 2015 рік у власності дружини, громадянки РФ, раптом з'являється земельна ділянка величезної площі (624 тис. 100 кв. метри), яка знаходиться в Росії. Зазначена дата вступу в права - 12 березня 2008 р. А в попередніх деклараціях її чомусь не було.

Які ще «сюрпризи» є в його декларації? Сам чиновник, виявляється, володіє більше 20 га землі (дві ділянки: 1,5 га і 19,695 га) є у нього також в смт Мілове. Тільки їх чомусь раніше він теж не декларував, хоча в права користування вступив ще 12 травня 2011 року. У 2017 у власності губернатора з'являється ще один земельний наділ площею 3560 м².

У нього є житловий будинок на 141,2 кв. м. Інша нерухоме майно - господарська будівля на 246,7 кв. м. У 2015-му декларує у власності дружини житловий будинок на 98,90 кв. м, який знаходиться в смт Мілове. Дата набуття права: 28 квітня 2010 р. Тоді чому нерухомість не була вказана в попередніх деклараціях? У 2016 році дружина Ольга Миколаївна стає власницею львівської квартири площею 45,6 кв. м.

З транспортних засобів - авто «Тойота Ленд Крузер», 2008 р.в., причіп бортовий, 2005 р.в. і причіп-фургон, 2000 р.в. Через рік - тільки «Тойота» вказана в декларації. А в 2015-му знову з'являються причепи. Не інакше, як забув їх внести.

На банківському рахунку декларанта в 2013 році - 962 грн. У 2014 та ж сума. А в 2015 на його банківському рахунку з'являються 106 тис. 800 грн. при заробітній платі 71 тис. 832 грн. за рік. Грошові активи за 2016 і 2017 рік вирішив узагалі не вносити, буцімто їх немає.

За даними спільноти «Гарбуз конфуз», перебуваючи в Попаснянському районі області, чиновник навіть у поїздку до нещасних голодуючих людей у село Катеринівка з населенням всього лише 291 осіб надів оригінальний швейцарський годинник. У повідомленні спільноти зазначається: «Ось так і живемо. Люди голодують, а у «чесного» Гарбуза годинник майже за мільйон гривень. Злодій і позорище - ось і весь наш губернатор! Перед ким він хоче понтонутися?»

Юрій Гарбуз
Юрій Гарбуз

Останні новини стосуються змін кадрів: голів Київської, Чернівецької, Луганської та Черкаської обласних адміністрацій відправляють у відставку. Напевно, в цьому немає нічого дивно. Адже перед кожною новою виборчою кампанією українська влада любить міняти керівний штат. Нова влада не стала виключенням. Адже діє вона за старими принципами.

Особливих успіхів у керівництві Юрія Гарбуза нібито відзначено не було, у зв'язку з чим уряд і вирішив замінити його кандидатуру. За даними ряду ЗМІ, не останню роль зіграло в цьому кришування копанок, а також сварка із впливовим бізнесменом-депутатом С. Шаховим, який очолював у 2014-му обласний штаб Петра Порошенка.

Однак основна причина відставки губернатора Луганської ОВЦА все ж не його конфлікт із Шаховим, вважають журналісти, а відмова президента очолити його обласний штаб. Чиновник сказав із цього приводу влітку 2018, що не готовий. А Петро Порошенко, ймовірно, вважав, що і до посту губернатора він теж не готовий...

Фотографії

Юрій Гарбуз
Юрій Гарбуз

Юрій Гарбуз
Юрій Гарбуз

Юрій Гарбуз
Юрій Гарбуз

Відео

Посилання

Фейсбук, Луганська обладміністрація. На даний момент особистої офіційної сторінки Юрія Гарбуза в соцмережах Фейсбук, Твіттер немає. Однак інформація щодо життя чиновника періодично з'являється. Наприклад, були викладені фото, на яких Юрій Григорович - на тлі вбитих лисиці, косулі, оленя та кривавого снігу.

Офіційний сайт, Луганська військово-цивільна адміністрація.

Контакти, адреса: 93400, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, проспект Центральний, 59. Телефон гарячої лінії облдержадміністрації: 0 (800) 50-51 07 (дзвінки безкоштовні). Електронна адреса: info@loga.gov.ua