Наївні обивателі, не знаючи, хто такий насправді Олександр Горган, спочатку можуть повірити красивим словам депутата. Говорити про свій патріотизм та жорстоку боротьбу з корупцією він мастак. Але чи так це насправді? Як він піднявся кар'єрними сходинками? Чому був Лялькою та чим займався до Майдану? Відкриємо таємну завісу його життя й розповімо вам всю правду про губернатора.

Біографія

Народився 5 листопада 1975 року.
Знак Зодіаку: Скорпіон. За східним гороскопом: рік Дерев'яного Кролика.
Національність: українець.
Віросповідання: греко-католик.
Захоплення: в шкільні роки - бокс та плавання, в студентські - легка атлетика. З 33 років займався веслуванням на байдарці.
З 37 - тріатлоном. У 2014 р. отримав спортивний титул Ironman - брав участь у ЧЄ з триатлону Ironman Germany. У цьому ж році його обрали Почесним президентом Федерації кануполо України.

Сім'я

Дитинство та юність пройшли в місті Калуш (Івано-Франківська область). Його батьки - лікарі. Батько - Любомир Васильович (1940 р.н.), мати - Ганна Микитівна (1946 г.р.) Коли Олександр народився, в нього було інше батьківська прізвище - Лялька. Змінив його в 2008 році. Щоправда, дружина не вважала за потрібне змінювати це прізвище, так і залишившись Лялькою.
Сімейний стан: одружений. Дружина - Ірина Сергіївна Лялька (1982 р.н.) За освітою - юрист. У минулому - фотомодель, на даний момент виготовляє авторські ляльки, є фахівцем із вінтажного декорування. Пара одружилася 1 травня 2004 р.
Олександр Горган
Олександр Горган
Діти: сини Любомир (2005 р.н.), Аскольд (2008 р.н.) і дочка Катерина (2015 р.н.) Не захотів Олександр Любомирович, щоб Ляльками були і його сини. Він записав їх на прізвище Горган. А дочка залишилася Лялькою.
Щодо того, чому він змінив прізвище, є дві версії: можливо, йому не подобається, що прізвище Лялька асоціюється з дитячою іграшкою для дівчаток. І по відношенню до чоловічої лінії він вирішив через це прізвище поміняти. Друга версія, що він захотів зникнути за свої корупційні гріхи в минулому. Втім, сам екс-губернатор нічого не пояснює з цього приводу.
Після того, як його підвищили, і чиновник Вишгородської райдержадміністрації очолив Київську ОДА, він зізнався, що його підвищення допомогло уникнути подружньої зради з помічницею Мариною Гурамівною Мельник. Антоніна Басенко оприлюднила на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук відео, де Олександр Любомирович відверто каже про це.
Чоловік заявив, що його молода вродлива помічниця, депутат від партії БПП «Солідарність», подобалася йому. І якби не переведення в столицю, справа могла б закінчитися інтимом та подружньою зрадою.

Освіта

Після закінчення школи вступив до Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. У 21 рік отримав червоний диплом за спеціальністю «правознавство». Навчався на юридичному факультеті.
У 1995-му навчався в лондонському навчальному закладі Edwards Language School.
У 2001-му - за програмою The International Visitor Leadership Program в США.
Згодом виріс до політика, працюючого на громаду. А згодом - і високопоставленого чиновника. Як йому це вдалося? Спробуємо розібратися.

Кар'єра і бізнес

Ще в 14 років Олександр Лялька став членом Спілки незалежної української молоді. У ті часи різні партії та рухи тільки починали створюватися та набирати своєї сили. Записавшись у СНУМ, він навчився прилаштовуватися до потрібних людей. І своєю успішною кар'єрою, напевно, зобов'язаний саме цим першим крокам.
Олександр Горган
Олександр Горган
У 19 років очолив цю громадську організацію. За даними ЗМІ, в університеті з'являвся не так часто. Більше його бачили на різних громадських заходах. У 20 років він став заступником голови Українського національного комітету молодіжних організацій, фінансові потоки якого були величезні.
Саме через УНКМО проходило держфінансування українських дитячих і молодіжних організацій (у 1997 р., наприклад, ця сума становила понад 9 млн. грн.) Крім цього, там були кошти на кредити для молодіжного будівництва та іпотеки. За даними ЗМІ, гроші на дорогу, проживання і навчання за кордоном він взяв із каси організації. І згодом не раз користувався її капіталом у своїх особистих цілях.
Коли навчався в київському університеті, став співзасновником юркомпанії «Юстініан». За даними відкритих джерел, зробив це «для прикриття», тому що особливого прибутку фірма не приносила. А платити податки і за оренду офісу доводилося. Гроші заступник голови Олександр Лялька разом із главою УНКМО Володимиром Рябіком «заробляли» в касі організації.
За даними ЗМІ, в 1999 році фінансування УНКМО різко зросло - до 12 млн. грн. А через рік сума збільшилася ще на 1 млн. Тільки ось у ході фінансових перевірок були виявлені ряд порушень і розкрадання. До речі, Олександр Лялька організовував молодіжні пікети протесту проти прем'єра Віктора Ющенка і віце-прем'єра Юлії Тимошенко. Що не завадило йому в 2005 році переодягнутися у вишиванку і стати на бік нової «помаранчевої» влади.
З 1998 р. протягом трьох років - партнер-співвласник СП «Юридичного бюро «Олас», інформації про яке в публічних ЗМІ немає. Організація припинила свою діяльність, коли Олександра Любомировича призначили на посаду губернатора.
У 2000-му році створює Всеукраїнську молодіжну організацію «Молодь проти корупції». І очолює її кілька років, отримуючи фінансування.
За офіційною біографією, з 2002 по 2015 р. нібито займався адвокатською діяльністю. Насправді зблизився з нардепом Олександром Марченко. Дружина Олександра Любомировича тоді працювала помічницею цього депутата - так пара й познайомилися. Після того, як вона народила першу дитину і пішла в декрет, чоловік змінив її на посаді помічника народного обранця О. Марченко.
Олександр Горган
Олександр Горган
З 2005 по 2010 р. - депутат Вишгородської міськради. З 2015 р. - депутат Київської облради, політична партія Блок Петра Порошенка «Солідарність». Підтримує Антимайдан - заявляє про свою патріотичність. До речі, Олександр Лялька-Горган, що хвацько козиряє прапору і перебуває на різних публічних заходах у військовій формі, в армії не служив.
З 31 березня 2015 року - голова Вишгородської райдержадміністрації в Київській області.
28 жовтня 2016 року президент України призначив його головою Київської ОДА.
30 жовтня 2018 звільнений з посади. Але що послужило причиною складання його повноважень? І що відомо про найбільшу афері, яку вміло провернув екс-губернатор? Про це читайте далі.

Компромат і чутки

За однією з версій ЗМІ, екс-губернатор Київщини звільнився через скандальне інтим-зізнання депутата, про яке ми розповідали вище. Його розповідь про можливий інтимний зв'язок із однією зі своїх підопічних пролунав зі сцени з його вуст на дні міста Вишгорода.
Громадськість бурхливо відреагувала на його заяву. Багато українців чиновника публічно засуджували. І не тільки звичайні громадяни, а й політики регіонального масштабу були обурені такою його витівкою.
Згідно з іншою версією, інтим-скандал тільки прискорив процес звільнення Олександра Любомировича з поста губернатора. Його опоненти впевнені, що йому довелося піти через політичні промахи. Адже адміністрація президента не раз критикувала його за посилення в столиці т області впливу ВО «Батьківщина».
Коли Олександр Горган став главою Вишгородської РДА в Київській області, то по вуха загруз у земельній корупції. Як повідомляють ЗМІ, багато чиновників Вишгорода - завзяті корупціонери. У їх коло приєднався і Олександр Лялька. І незабаром став власником земельного наділу, на якому потім з'явився будинок площею 206 м², записаний на Любомира Васильовича, батька губернатора.
Олександр Горган
Олександр Горган
У декларації за 2017 рік у нардепа - житловий будинок в Калуші на 405,6 кв.м. І ще два: в Ковалівці Драбівського району Черкаської області на 54,7 м², в Києві - 40,3 м². У власності дружини - столична квартира площею 36,70 кв.м. Декларанту належать також чотири земельні ділянки загальною площею 7 тис. 330 кв. м.
У його декларації - дорогий годинник, фотокамера, карабін. У гаражі - чотири авта: «Фольксваген Транспортер», 2010 р.в., «Мітсубісі Лансер», 2006 р.в., «Субару Форестер», 2004 р.в., «Тойота Ленд Крузер», 2014 р.в. У його власності два спортивних та один туристичний велосипед, каяк експедиційний і байдарка спортивна.
Олександр Горган - кінцевий бенефіціар ТОВ «Юридична фірма «Юстініан». Отримуючи зарплату чиновника, він не тільки зміг придбати все вищевказане, а й накопичив 315 тис. 453 долара, 324 тис. 772 грн. Яким чином йому це вдалося? Абсолютно просто: бюджетні гроші - відмінна «годівниця» для чиновника.
За данними ЗМІ, налагодивши корупційні зв'язки у Вишгородському районі, Олександр Любомирович засновує і очолює Асоціацію молодих донорів України. Крім цього, він стає заступником голови Координаційної ради молодих юристів України.
Це не завадило депутату-громадському працівникові організувати та успішно провернути найбільшу аферу. У 2012 році люббіює відкриття столичного водного стадіону і стає директором. На бюджетні гроші були закуплені човни та катамарани, виділені гроші на облаштування стадіону та обслуговуючий персонал.
У підсумку через дваа роки громадськість почала піднімати питання про цей стадіон. За даними ЗМІ, стадіон перетворився на «сміттєвий причал». Міська влада провела перевірку й виявила кричущі факти: директор стадіону розкрадав бюджетні кошти. Кудись зникли 3 млн. грн., які призначалися для стадіону.
Виявилося, що обслуговуючого персоналу не було і в помині. Він існував тільки на папері. А заробітна плата фіктивних співробітників йшла у кишеню депутата-директора. Куди він подів катамарани та човни - теж питання. На водному стадіоні їх не виявилося.
Чому згодом водний стадіон просто ліквідували і все? Питань багато, тільки відповідей на них немає. В Україні багато розповідають про те, що борються з корупцією. Але в дійсності за ґратами опиняються лише дрібні корупціонери. Олександра Горгана після афери на водному стадіоні нова влада ще й губернатором призначила... Парадокс. Виходить, що справжньої боротьби з корупцією в Україні немає - вона тільки імітується.

Фотографії

Олександр Горган
Олександр Горган

Олександр Горган
Олександр Горган

Олександр Горган
Олександр Горган

Відео

Посилання