Надія Савченко, яка перебуває у СІЗО і яку разом Володимиром Рубаном звинувачують у спробі державного перевороту і "підриву Ради", збирається в президенти. Про це заявила її сестра Віра, а скоро слід чекати заяви і самої Надії.

За словами Віри Савченко, кошти на передвиборну кампанію Надія просить у тих, хто її підтримує. На збір фінансів у них залишилося всього два місяці.

Сестра Надії Савченко впевнена, що всі кандидати, які внесли 2,5 мільйона гривень, мають імунітет перед виборами, а значить, повинні мати можливість спілкуватися з виборцем. І Надія - не засуджена, тобто може балотуватися.

"Наразі ми не вирішили, як Надія проводитиме свою передвиборчу компанію. Ми зараз їздимо по Україні з агітацією, об'єднуємо і інформуємо людей. Можливо, керівництво СІЗО повинно забезпечити її спілкування з виборцем, возити на автозаку на місця зустрічей. Але ми їздимо за 600 км від Києва. Це досить далеко", - розповіла Віра Савченко в інтерв'ю виданню "Страна".

У вересні цього року на засіданні Шевченківського суду столиці Надія Савченко заявила, що їй намагаються стиснути терміни ознайомлення зі справою для того, щоб направити виробництво "держпереворотчиці" в суд для якнайшвидшого винесення ним обвинувального вироку, щоб перешкодити її реєстрації на виборах.

Розслідування справи "Савченко - Рубана" було завершено 1 серпня, а 25 жовтня арешт колишній льотчиці продовжили до 23 грудня.

Про те, для чого Надія Савченко йде в президенти і які в неї шанси, розповіли політологи.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Експерти кажуть: шансів на перемогу у Савченко немає, але її участь в президентських виборах допоможе нагадати про неї та про справу, яку багато хто вважає сфабрикованою.

Але для початку колишній льотчиці ще треба зареєструватися.

"До рішення суду вона - теоретично - має право балотуватися, але реально це буде зробити не просто, оскільки, за існуючим законом, документи в ЦВК повинен подавати особисто кандидат. Зрозуміло, що у Савченко з цим будуть проблеми", - вважає політолог Костянтин Бондаренко.

До того ж, за його словами, у Савченко ніколи не було власної серйозної електоральної основи.

"Її рейтинги - в межах статистичної похибки. У неї немає команди і ресурсів. Так що єдиний спосіб її участі у виборах - угода з владою з метою створення кандидата "від народу", запущеного з прицілом бити по рейтингах і позиціях Юлії Тимошенко. Тому що її електорат з електоратом Тимошенко серйозно перетинається ", - прогнозує політолог.

З ним солідарний політолог Руслан Бортник.
"Звичайно, шансів у Савченко практично немає. У неї можуть з'явитися шанси тільки в тому випадку, якщо її висуне кандидатом в президенти якийсь великий політичний блок чи велика політична партія вже парламентська. Але я вважаю ймовірність такого сценарію нульовий, це нереальною. Сама по собі Савченко, безумовно, не конкурентна фігура на президентських виборах. Її золотий час пройшов і вона не зможе змагатися з ключовими кандидатами у президентській виборчій кампанії ", - вважає Бортник.

Експерт вважає, що вибори потрібні Савченко, щоб нагадати суспільству про те, що вона як політик продовжує працювати і конкурувати. За прогнозами Бортника, найімовірніше, Савченко буде звільнена вже після парламентських виборів, оскільки скоріш за все вона стане депутатом з того чи іншого списку.

"Їй це потрібно для розкрутки на парламентській виборчій кампанії. Також кандидати в президенти мають певну частку імунітету, так що вибори можуть бути їй потрібні і для цього. Цей імунітет можна спробувати використовувати в юридичній боротьбі за своє визволення. Хоча швидше за все Савченко буде звільнена вже після парламентських виборів, тому що, найімовірніше, вона стане депутатом з того чи іншого списку, якщо, звичайно, до того часу її не засудять і не вступить в силу обвинувальний вирок", - прогнозує Бортник.

Сам по собі похід в президенти не має для Савченко практичного змагального ефекту, вона не здатна конкурувати з ключовими кандидатами, вважають експерти.

Нагадаємо, Віра Савченко заявила, що для її сестри Надії висунути свою кандидатуру на президентські вибори – справа принципу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", 29 серпня Шевченківський районний суд Києва відмовив адвокатам позафракційного народного депутата України Надії Савченко в задоволенні скарги про зміну запобіжного заходу.

Також "Знай.ua" писав про досьє, компромат, підозри в держперевороті і співробітництво з бойовиками Надії Савченко.