"Народ бідний. Жебрак? Жебрак", - так з огляду на свій досвід оцінює зараз ситуацію в Україні перший президент з часів Незалежності Леонід Кравчук. Про те, чим ми жертвуємо заради свободи, за що боровся Майдан та які шанси подолати Росію, колишній лідер держави нарешті пояснив.

Майбутнє України очима Кравчука

Екс-президент не приховує, що коли йде на ринок, то завжди важко повертатися – спілкуючись із людьми, розумієш, наскільки бідно стали жити.

"Я іду на ринок, а до мене підходять люди і кажуть: "Леоніде Макаровичу, навіщо це треба було робити, щоб ми стали старцями?". Знаєте, як мені важко це переживати? Я ж підписав усі установчі документи про утворення України як держави. Я сприймаю будь-які слова на свою адресу. Я питаю: "Які у вас в цілому доходи?", а мені: "Ха-ха, 800 гривень", - зазначив він.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Про соціальну рівність, на його думку, говорити зарано: депутати та чиновники працюють за однією схемою – спочатку мільярди собі, а що залишиться – те людям. Тому Революція Гідності, щоб там не казали, марною не була:

Революція Гідності
Революція Гідності

"Я погоджуюся з тим, що ті люди, які ходили на Майдан, брали участь у Революції гідності, які вмирали на Інститутській, які ходили на перший Майдан, ті, хто пішов обороняти Україну – вони йшли для того, щоб заявити про свою відданість Україні і бути готовими боротися за Україну. Вони не думали, не вираховували тоді, де гроші, а де життя. Вони йшли за землю, за Україну. Такі є люди, але ці люди не здатні зупинити тих, хто ними маніпулює. Хто розпочав Майдан? Молоді люди. Ті, які рвали на собі сорочки і казали: "Ми зробимо все". Повірили їм. Ті прийшли, сіли в крісла і забули", - скаржиться Кравчук.

Революція Гідності
Революція Гідності

На прикладі Угорщини він пояснив: біля урядового будинку також збиралися люди, якраз під час засідання. Їх ніхто не звав, самі організувалися, спокійно сказали прем'єру піти у відставку, той в свою чергу висловився делікатно на їх адресу, жодного силового розгону не було:

МЗС Угорщини
МЗС Угорщини

"Але зараз наші мітингувальники часто ідуть, бо їм дають гроші за те, що вони будуть виголошувати гасла, їх просто наймають. Нам треба подолати в собі цю рабську філософію. Є гарний вираз: "Раб, який усвідомив своє рабське становище, вже наполовину не раб".

Революція Гідності
Революція Гідності

Так звану "теорію Путіна" Кравчук запевняє, що розкусив. Кремль запустив фейк про те, що наша Незалежність мало не вигадана, а держава, як така утворилася взагалі випадково.

Путін
Путін

Імперські замашки північних сусідів всіляко гальмували наш культурний та економічний розвиток. Як результат – бачимо чужинців на власній землі, резюмує Кравчук.

Дивіться: Леонід Кравчук про Майдан, ядерну зброю та війну на Донбасі

Кравчук про мову, ядерну зброю і Росію

"В окопі на Донбасі сидить п’ять осіб, з них троє розмовляють російською, і я кажу їм: геть з окопу! З них залишиться два. Це розумно?" Леонід Кравчук

Geplaatst door Радіо Свобода op Woensdag 22 augustus 2018

Нагадаємо, Кравчук розповів, чому Україна відмовилася від ядерної зброї. Як повідомляв "Знай.ua", українці порахували, де дешевше купити квартиру – удома, чи в Польщі. Також "Знай.ua" писав, українцям масово нав'язують непотріб і обман за допомогою незаконної реклами.