Після атаки на судна ЗСУ, що сталися у неділю, Кремль тепер утримує не лише політичних вязнів, а ще й наших військових.

З такою заявою виступив глава МЗС України Павло Клімкін, - пише "Європейська правда".

За словами міністра закордорнних справ, наразі Україна чекає на міжнародну підтримку. Світова спільнота буде жорстко комунікувати з Росією щодо звільнення наших полонених.

Павло Клімкін

"У нас тепер є не тільки політв’язні, а саме військовополонені, оскільки це був акт агресії. Я буду зараз говорити з президентом Червоного хреста Петером Маурером про те, що вони мають залучатися до цього процесу – з’ясувати, в якому стані наші бійці, що з ними зараз, і, звісно ж, допомогти нам їх звільнити", - заявив Клімкін.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Отже, перше, на що ми можемо нині розраховувати від міжнародних партнерів – це звільнення наших військовополонених.

Друге – це звільнення наших суден. Це два перших питання, і вони є ключовими.

Крім того, ми будемо піднімати питання збільшення тиску на Російську Федерацію і посилення санкцій.

За словами чиновника, той факт, що Кремль полонив ще й військових, ми цілком можемо говорити про відкриту війну.

По-перше, протягом доби відбулося декілька актів агресії проти України. Підкреслю, йдеться про кілька актів агресії: не тільки обстріли і захоплення, а й сам таран. За визначенням, запровадженим резолюцією Генасамблеї ООН №3314, це – теж акт агресії, і я сьогодні у Верховній Раді також про це буду говорити. По-друге, досі всі акти російської агресії проти України відбувалися на нашій території. Ця агресія відбулася не тільки на нашій території, а й у нейтральних водах – за межами 12-мильної зони від берега. І це також має значення. По-третє, російські військові відкрито застосували зброю проти українських військових, не приховуючи, що стріляли саме вони. І це нова ситуація, це сталося вперше, адже досі вони намагалися щонайменше ховатися.

Отже, учора Росія перейшла всі теоретично можливі червоні лінії.

За цією ситуацією нових червоних ліній вже немає.

Як підкреслив Павло Клімкін, те, що сьогодні в Україні терміново розглядається питання про введення ВС означає, ми тепер повністю у стані війни.

Нагадаємо, Філарет звернувся до українського народу та політиків, закликавши згуртуватися та докласти всіх зусиль, щобдістати перемогу.

Як повідомляв портал Знай.ua, в РФ підтвердили атаку військових кораблів ЗСУ в Азовському морі.

Також Знай.ua писав про те, що три українські кораблі захопили після штурму.

Дивіться: Термінове засідання РНБО через агресію Кремля