Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що весь режим контролю над ядерними озброєннями знаходиться під загрозою.

Про це генсек НАТО заявив на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє Twitter конференції.

"Зараз весь режим контролю за ядерною зброєю знаходиться під загрозою. Росія, порушуючи Договір (Договір про обмеження ракет малої і середньої дальності - ред.), розмістила кілька батальйонів нових ракетних систем SSC-8. Ці ракети мобільні, їх легко приховати, вони здатні нести ядерні заряди. Вони можуть досягти європейських міст, наприклад, Мюнхена ", - зазначив Столтенберг.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За його словами, Росія ще має шанс повернутися до виконання Договору. У РФ є шестимісячне вікно для повернення до дотримання ракетного договору.

"Головне послання НАТО зараз - це те, що Росія повинна повернутися в режим дотримання. І є шестимісячне вікно, тому що процес виведення займе шість місяців. І тому у Росії є можливість повернутися в режим дотримання. І це найкращий і найефективніший спосіб зберегти Договір про РСМД ", - заявив генсек НАТО.

За словами генсека, всі союзники по НАТО вкрай стурбовані тривалим порушенням Росією цього договору.

"Ми закликаємо Росію скористатися цією можливістю і знищити ракети", - додав Столтенберг.

Однак, після зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим на полях Мюнхенської конференції Столтенберг заявив про відсутність прогресу в переговорах щодо ядерних ракет. Про це повідомила журналістка Террі Шульц у своєму Twitter.

"Ми розпочали планування і підготовку до світу без Договору. Ми не можемо бути наївними", - сказав Столтенберг.

Нагадаємо, Росії, яка грубо порушила Договір про обмеження ракет малої і середньої дальності (ДРМСД), дали останній шанс повернутися до виконання цієї угоди і врятувати її.

Як повідомляв портал Знай.ua, Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що європейці повинні брати участь в спільних ядерних місіях в рамках НАТО

Також Знай.ua писав, у Франції відпрацювали "місію ядерного стримування". Такі дії зі сторони європейців були вимушеними, оскільки Кремль останнім часом все частіше гримить ядерними боєголовками, намагаючись налякати Захід.