Політичний оглядач Кирило Сазонов вважає, що головною проблемою української економіки є не ринкові ціни на енергоресурси, а вкрай низька енергоефективність.

"Наша економіка не просто енергоємна, вона за ефективністю використання ресурсів часто на рівні минулого століття. За витратами енергії на одиницю ВВП Україна займає 119-е місце серед 127 країн. Обсяг енергії, яка використовується в Україні для виробництва одиниці товарів і послуг (тобто на одиницю ВВП), що перевищує среднемировое значення в 2 рази, середнє значення по ЄС – в 3,8 рази", - написав він в авторському блозі на сайті видання Censor.net.ua.

На думку автора, практика лобіювання цінових преференцій на енергоносії не має перспектив. Підприємства, які не вкладають кошти в модернізацію, не зможуть витримати конкуренцію в глобальному ринку.

"Старі технології, зношене обладнання саме виступають факторами природного відбору. Той, хто вкладає в модернізацію і зниження енерговитрат – буде успішно конкурувати на світовому ринку з німцями та поляками. Хто поскупиться – буде "вічно жити в наших серцях". На якийсь час продовжить агонію спробами вичавити з держави дотації або "внутрішні ціни на енергоресурси. Але фінал передбачуваний і ніякого альтернативного шляху немає", - підкреслив Сазонов.

Як повідомлялося, в Україні ринкове ціноутворення діє для всіх видів енергоносіїв: у разі постачання природного газу діє формула "Дюссельдорф плюс" (ціна німецького хаба NCG + доставка до України), для енергетичного вугілля – "Роттердам плюс" (ціна голландського хаба ARA + доставка до України), для нафти використовують котирування "Platts плюс премія".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще