Електорат коміка, кандидата у президенти України Володимира Зеленського – це освічені люди, яким не подобається, що пропаганда змальовує їх розумово відсталими. Це підштовхує їх до того, щоб відкинути аполітичність і взяти участь у виборах. Таку думку висловив журналіст видання «Новое время» Іван Яковина в інтерв'ю для подкасту латвійського медіапроекту Meduza.

«Люди, які підтримують Зеленського, більшою мірою аполітичні, ніж ті, хто підтримує Порошенка, Тимошенко. Чому цього разу вони визначилися? Тих людей, які йдуть за нього голосувати, прийнято обзивати мало не імбецилами, якимись розумово відсталими, дурнями і так далі, і цим людям дуже не подобається, що їх вважають такими. Тому що, незважаючи на пропаганду, у Зеленського, за опитуваннями, найбільш освічена публіка, найосвіченіший електорат. І вони бачать, що над ними сміються дивні люди без освіти. Це все мобілізує, стимулює людей: «То ви мене дурнем вважаєте? Я вам покажу, хто з нас дурень», – сказав Іван Яковина.

Він також зазначив, що кампанія Зеленського має багато спільного з кампанією президента США Дональда Трампа.

«Коли Зеленський виступив із новорічним зверненням у президентському такому стилі, я сказав – це Трампівський прийом. Він піде стопами Трампа й переможе. Звичайно, якщо не буде якихось гігантських фальсифікацій», – вважає журналіст.

На думку Яковини, спочатку Зеленський сприймався як спойлер для Святослава Вакарчука, який, як очікувалося, братиме участь у виборах. Але у підсумку комік став «самостійною величиною», набагато більш потужною, ніж міг стати Вакарчук.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

«Головна причина, на мою думку, це величезний запит у суспільстві на людину не з еліти, яка вся скопом сприймається як прогнила і корумпована, і несправедлива. Головна претензія до неї, що вона несправедлива. А людина ззовні від початку сприймається як більш чиста», – зазначив Іван Яковина.

Також журналіст прокоментував програму Зеленського. За його словами, вона виглядає розумною – зокрема, пункти про впровадження судів присяжних, третейських судів, оформлення ринку землі, децентралізацію. Крім того, він звернув увагу, що Зеленський під час кампанії зустрічається з різними фінансистами і політиками.

«Те, з ким він розмовляє, заслуговує на довіру. Він цікавиться правильними людьми. Тут недавно була історія, що його хтось сфотографував із колишнім міністром фінансів України Данилюком. Данилюк має репутацію дуже прозахідного, правильного, чіткого економіста. Завдяки цій фотографії українські бонди на світових ринках подорожчали. Тобто, вона зробила Україні добре», – резюмував Яковина.