Президент України Петро Порошенко підписав закон щодо допуску військ інших країн на територію України.

Про це засвідчує статус закону на сайті Верховної Ради. 6 березня закон повернули з підписом Порошенка, раніше законопроект підтримала Рада 263 голосами.

Згідно з підписаним документом, у 2019 році підрозділи збройних сил іноземних держав зможуть проводити військові навчання на території України. Йдеться про українсько-американські навчання "Репід Трайдент – 2019" та "Сі Бриз – 2019", українсько-румунські навчання "Ріверайн – 2019", багатонаціональні навчання "Кленова Арка – 2019" та українсько-британські навчання "Воріер Вотчер – 2019".

Remote file

Законом передбачено 40,22 мільйона гривень на витрати, пов'язані з організацією та проведенням навчань.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає
Показати ще

Зауважимо, що законопроекти, які дозволяють іноземним військовим брати участь у навчаннях в Україні, ухвалюються щорічно.

Цього року багатонаціональне навчання з підготовки підрозділів збройних сил проведуть на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки (село Старичі на Львівщині) та в інших військових частинах та полігонах ЗСУ в термін до 365 днів. У навчаннях візьмуть участь до 10 тисяч українських військових та до 1,5 тисячі військових США.

У Старичах також проведуть навчання "Репід Трайдент-2019", які триватимуть до 25 днів.

Навчання "Сі Бриз-2019" триватиме впродовж 20 днів в акваторії Чорного моря, на військових аеродромах та полігонах, а також у міжнародних аеропортах військово-морських базах, тощо.

Навчання "Ріверайн-2019" проходитиме в районі річки Дунай, її гирлі та акваторії Чорного моря впродовж приблизно 10 днів. Від ЗСУ залучать до 200 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 9 кораблів (катерів та суден), до 2 вертольотів, до 2 літаків, від ЗС Румунії — до 200 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 9 кораблів (катерів та суден), до 2 вертольотів.

Навчання "Кленова Арка-2019" проходитиме на полігонах ЗСУ (Житомирська область) до 14 днів, липень-грудень 2019 року.

Нагадаємо, на навчаннях Sea Breeze 2018 українські військові продемонстрували бойову фантастику

Як повідомляв портал Знай.ua, Росія негативно ставиться до навчань США і України в Чорному морі

Також Знай.ua писав, 1 березня російські військові в окупованому Криму почали навчання з ракетами