Вибори в Україні 2019 почнуться вже 31 березня. У цей день буде проводитися перший тур голосування. Зараз в нашій країні є лідируюча трійка кандидатів: Петро Порошенко, Володимир Зеленський і Юлія Тимошенко. Але ще зовсім незрозуміло, хто з них потрапить до другого туру.

Ні для кого не секрет, що в Україні цілком можлива фальсифікація і порушення на деяких виборчих дільницях. У нашій історії вже були подібні факти і прецеденти, тому не варто виключати ймовірність порушення на виборах президента в 2019 році. Та й на даний момент в МВС вже надійшла рекордна кількість скарг - 4134. Майже всі вони про незаконну агітацію.

Тому ми повинні розповісти вам, як можливо їх виявити і куди скаржитися в такому випадку.

Порушення на виборах президента України 2019: як виявити

Тут немає ніякого чіткого і зрозумілого алгоритму, який допоможе будь-якій людині помітити щось підозріле. Але в законі України прописаний список порушень про який повинен знати кожен. Голосування вважається незаконним якщо:

  • вкидання за виборця виборчого бюлетеня до виборчої скриньки іншою особою, крім випадків, передбачених ч.7, ст. 76 Закону;
  • голосування особами, які не мають права голосу;
  • голосування особами, які не включені до списку виборців на виборчій дільниці або включені до нього безпідставно;
  • голосування особою більше ніж один раз

Крім цього, є ряд найпоширеніших порушень, які найчастіше відбуваються на виборчих дільницях:

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще
  • Порушення цілісності пломб або печаток на виборчих скриньках
  • Невідповідність кількості виданих виборчих бюлетенів кількості отриманих бюлетенів ДВК, а також сумі невикористаних і використаних бюлетенів
  • Невідповідність кількості виборців, які взяли участь в голосуванні на виборчій дільниці, сумі кількості недійсних виборчих бюлетенів на даній виборчій дільниці та кількості виборчих бюлетенів, голоси в яких подані за кожного кандидата

Якщо ж ви випадково виявите хоча б якесь із них, то відразу ж варто звернутися в радять органи.

Порушення і фальсифікація на виборах в Україні 2019: куди скаржитися

Якщо ви зуміли виявити порушення правил голосування, то в першу чергу потрібно сказати про це спостерігачу на виборчій дільниці. Саме вони повинні дивитися за порядком і законністю всього, що відбувається.

Але крім цього у вас є ще один варіант.

У разі порушення виборчого права українці можуть звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, передає прес-служба офісу омбудсмена. Посилання додається.

Звичайно, крім тих, хто агітує і намагається підкуповувати, виборці і самі мають обов'язки перед законом. Зараз ми розповімо про них докладніше.

Порушення на виборах в Україні 2019: обов'язки виборців

Ми напишемо список порушень, за які будь-яка людина може отримати штраф:

  • Якщо ви прямо на виборчій дільниці скажете за кого голосували, то отримаєте штраф в 3400грн.
  • Якщо ви сховали, знищили, або ж забрали з собою бюлетень, то можете отримати не тільки штраф, але і кримінальне порушення, яке може закінчиться 3 роками ув'язнення.
  • За організацію «каруселей» - коли виборці голосують більше одного разу, також передбачають покарання - їм загрожує до семи років в'язниці.
  • Якщо ж співробітник виборчої дільниці заважає голосувати людині, або говорить за кого сам проголосував, то може потрапити до в'язниці на 5 років, замість 3.
  • Якщо хтось із присутніх на ділянці розповів про вибір виборця, йому загрожує штраф в 8,5 тисячі гривень або два роки в'язниці.