У неділю, 31 березня в Україні проходити перший тур президентських виборів. Що необхідно робити та куди звертатися, якщо ви виявили порушення розповідають Факти ICTV.

Відповідальність за порушення на виборах варіюється залежно від вчинку. Покарання розпочинається зі звичайнісінького штрафу, а закінчується позбавленням волі на декілька років.

вибори в Україні
вибори в Україні

Якщо ви стали свідком того, як хтось порушує права на виборах, то в більшості випадків варто звернути до спостерігачів, які зафіксують відповідний факт.

Коли це необхідно робити:

  • якщо хтось вкинув у скриньку більше одного бюлетеня;
  • група людей голосує більше одного разу;
  • в радіусі 50 м від виборчої дільниці проводитися агітація.

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У тих випадках, коли вам відмовляють у голосуванні варто звернути в поліцію, проте таке трапляється досить рідко.

Варто пам'ятати про те, що зупиняти правопорушення самостійно не дозволяється - вас можуть просто видалити з виборчої дільниці.

Крім того, на дільницях не можна розповідати про свій вибір, адже за це загрожує штраф у розмірі 3,4 тис. грн.

Нагадаємо, що передвиборну кампанію поточного року вже назвали однією з найбрудніших в історії України, проте можливі правопорушення у день голосування, про що говорять експерти. Що потрібно приготувати перед голосуванням і як діяти в непередбаченій ситуації?

Для голосування потрібен паспорт або інший документ, який підтверджує українське громадянство, а також прийти на виборчу дільницю за місцем реєстрації. Якщо вам не прийшло запрошення, то дізнатися місце голосування, а також перевірити правильність написання своїх ініціалів можна на сайті Державного реєстру виборців.

вибори в Україні
вибори в Україні

Як повідомляв портал "Знай.uа", Михайло Саакашвілі опублікував на своїй сторінці у Facebook відео, в якому добряче розкритикував нинішнього президента України Петра Порошенка.

Також "Знай.uа" писав, що стало відомо про те, що в Україні працює схема ухилення високопоставлених чиновників від податків за участю місцевих інвестиційних фондів, державних банків і кіпрських офшорних компаній.